Franske macroner

I dag baker jeg deilige makroner, seige inni og sprø utenpå. Akkurat som i konditoriet

Det er lett så lenge du du har en god oppskrift – og jeg deler gjerne med dere – bare del videre. Tusen takk til alle som deler min side på Facebook, Instagram eller mine oppskrifter. Det er dere som gjør dette mulig:)

Makroner blogg 1

Jeg anbefaler dere skaffer en slik macronmatte, dette er en silikonmatte som du kan steike dem på. Da blir de jevne og høye – de blir også jevnere steikt. Dere kan kjøpe denne på hobbybutikker, Cacas og andre kjøkkenbutikken. Anbefaler dere skaffer en digitalvekt også – de fleste av mine oppskrifter er i gram.

Jeg anbefaler du kjøper deg pulverfarger når du skal farge dem – ikke vanlig konditorfarge, da kan de lett bli flytende. Eller bruk disse pastafargene fra Wilton, de er kjempebra og du finner dem her

Nettbakerens macroner

 • 150 gram mandler
 • 170 gram melis
 • 100 gram eggehvite (ca 3 stk)
 • 50 gram sukker

Tilsett gjerne kakao i denne massen om du ikke har pulverfarger – de blir kjempegode og får en flott farge.

Om du skal farge de får du det beste resultatet om du skålder mandlene, tar av skallet. Kok opp litt vann og ha mandlene i. Nå er skallet lett å få av, men husk at de må være helt tørre før du finhakker dem til mandelmel. La de tørke over natten, eller på svak varme i ovnen noen timer.

Mandlene må du finhakke, da bruker du en mixer eller annen type kjøkkenmaskin som finmaler. Men ikke la dem gå for lenge, det er ofte litt fuktighet i mandler. Mal dem i noen minutter og så tilsetter du melis – da har du det fineste mandelmelet.

Ja så lett var det, når har du masse deilig hjemmelaget mandelmel

Eggehvite skal være helt fritt for plomme, altså når du skiller dem skal vi kun ha eggehvite. Og de skal alltid være tempererte.  Og bruk rent utstyr –  Om du får fett i –  pisker de ikke seg skikkelig opp. Det gjelder også utstyret du bruker. Det må være helt rent.

Så tilsetter du litt og litt sukker…hvorfor ikke alt på engang tenker du, det er fordi eggehviten kan falle sammen- særlig om du ganger denne oppskriften opp.

Uansett det er en god huskeregel, enten du pisker eggehvite eller eggeplomme – litt og litt sukker og du får den perfekte massen. Tro meg.

Dette skal kun piskes i noen minutter – til det blir stiv marrengs. Ikke gå ifra piskemaskinen, dersom det blir porøst er marrengsen ødelagt. Den skal være blank, glatt og jevn.

Bruk en slikkepott så vender du bare inn mandelmelet (malte mandler og melis) Dette bare løfter, altså ikke rør – inn til du har en glatt og flott og luftig masse. Perfekt.

Nå kan du røre inn kakao , pulverfarger, pasta/gelefarger ,unngå vanlig flytende konditorfarge. Jeg synes massen fort blir litt bløt og da blir de ikke så fine.

Det er fantastisk godt med litt kakao i de som du ikke tar farger i, så for du de stilige macronene

Frem med silikonmatten og jeg anbefaler slike engangs sprøyteposer. De er helt geniale og de ligger her sprøyteposer

Da er det bare til å sprøyte på silikonmatten, men bare en liten kule så siger de helt ut til kantene på formen

Macroner blogg

Steiketid har mye med din ovn å gjøre, men macroner skal være sprø og seige. Jeg anbefaler høy temperatur i få minutter. Samme som ved kranskekake. Og kakeBente vet jeg lager god kransekake 🙂

Høy temperatur i noen minutter gjør den perfekte.

Jeg pleier å steike mine på 180 grader i ca 10 – 12 minutter – følg med ovnen din.  Det er viktig at de ikke blir for mye steikt, da blir de tørre.

Macroner blogg 1

La de avkjøle seg , bare la de ligge på matten. Tar du de av før er det lett for at bunnen også kommer med, de vil vi ikke:)

Er dere klare for å lage fyllet?

Her er oppskriften på karamellfyll:

 • 100 gram smør
 • 100 gram sukker
 • 2 dl kremfløte
 • 1 dl lys sirup (4 ss)
 • 2 ts vaniljesukker

Alt blandes og varmes sammen , varmes til nesten kokepunktet og rør hele tiden. La dette avkjøle seg og magi , det deiligste karamellfyllet. Perfekt sammen med litt Maldon havsalt.

Det er også veldig deilig med et litt sitrus, friskt og herlig fyll som denne sitronkremen. Bare husk at når du bruker råvarer som maisenna så må det koke for å få vekk den «melete» smaken. Bare et lite bakekoke tips.

Deilig sitrus fyll:

 • 1 dl ferskpresset sitronsaft/appelsinsaft
 • 1 1/2 dl sukker
 • 1 1/2 ss maisenna
 • 2 egg
 • 2 eggeplommer
 • 2 ss smør

Press sitronsaft/appelsinsaft og kok dette opp sammen med sukker. Visp egg, eggeplomme og litt og litt maisenna i en bolle – til en klumpefri blanding. Når blandingen (saft og sukker) koker tilsetter du dette, litt og litt , trekk kasserollen av platen så ikke eggene sprekker og rør godt hele tiden – ha i smør og rør. Nå må dette koke sammen i noen minutter for å fjerne maisenna smaken. Trekk bort og du får det nydeligste fyllet. La dette avkjøle seg. Dette vil stivne så snart det blir kjølig , evt tilsett mer saft – til den perfekte konsistensen – slik du ønsker. Det må være så fast at det ikke flyter, men at det holder seg i macronene.

Nå kan du fjerne macronene fra matten – se så fine de blir. Ha fyllet i sprøyteposer og fyll, noen med  karamellfyll og resten med det deilige sitron/appelsinfyll. Og husk disse står seg i mange dager så det er bare til å lage større mengder. Fyllet er så godt også bare som kos.

Sett på macrontoppen og pynt med sjokolade. smelt sjokolade og lag mønster eller du kan dyppe macronene og så litt magi – på med havsalt, kjøp gjerne Maldon havsalt (fåes på Rimi/Rema etc) bare dryss over de med karamelfyllet og det fester seg på sjokoladen.

Macroner blogg 2

Nam nam sier jeg bare , så lett er det å bake de perfekte macronene. Seige og sprø – og de holder seg slik også 🙂

Makroner blogg 3

Macroner blogg 3

Her har jeg også laget macroner med deilig sjokoladekrem. Bruk fantasien og kos deg på kjøkkenet

Bare følg meg så skal jeg viser dere hvordan dere lykkes med all type bakst ,som alle vet elsker jeg gjærbakst, masse nye oppskrifter på vei.

Bakeklem fra Nettbakeren:)
Waleskringle

Skal du bake til noen som ikke tåler sukker eller bare overraske noen du er glad i med noe ekstra godt er vannbakelse virkelig å anbefale. Og det er kjempelett å få til. Bare følg meg dere å bruk mine oppskrifter så skal dette gå som en lek.

Vannbakelse blogg logo

Om du ønsker kan disse fylles med pisket krem og bær og kan derfor bli den perfekte dia kaken 🙂 Og du kan sikte litt kakao – eller kjøpe dia sjokolade. Kjempedeilig og så lett.

Til alle andre anbefaler jeg denne belgiske sjokoladen som heter Callebaut til bruk  inni, du finner den her i Cacas nettbutikken

Men det også veldig deilig å blande min hjemmelagde vaniljekrem med litt pisket kremfløte – og lage den herlige konditorkremen min. Like deler pisket fløte og vaniljekrem Eller du kan sprøyte vaniljekrem i bunnen og masse kremfløte.

Kom å bli med å bak så skal jeg vise dere hvordan 🙂

Nettbakerens Vannbakelse

 • 2 dl vann
 • 100 gram smør
 • litt salt (1/4 ts)
 • 120 g hvetemel
 • 150 g egg (3 stk)

 Fremgangsmåte:

Kok opp vann, salt og smør i en kjele. Når det koker, tar du kjelen av platen – la smøre smelte. Sett kjelen tilbake på platen og la det koke opp igjen. Nå kan du tilsette melet og rør med en tresleiv til alt melet er rørt godt inn – pass på så det ikke svir seg. Bare fortsett å røre til du før en fin gul masse – til alt er skikkelig blandet.

Nå kan du ta den av platen og la den avkjøle seg noe – dette gjør vi fordi vi snart skal ha egg oppi – da må den ikke være for varm.

Jeg anbefaler at du rører inn eggene med maskin. En slik Kenwood maskin er så absolutt å anbefale, den elter og rører og pisker perfekt – alltid. Så om du ikke har en, spar – eller ønske deg en. Investering å ha en slik flott maskin. Har du ikke – kan du også røre dem inn for hånd, men det må røres godt mellom hvert egg.

Så ha deigen i en rørebolle – sett på maskinen med grind og rør inn første egg – la maskinen maskinen gå på middels hastighet mellom hvert egg. Viktig at de blir godt rørt inn. Egg varierer også i størrelsen så ha kun halve av det siste egget i. Massen skal være seig og så fast at den holder fasongen. Kjenner du at den er det nå er den perfekt. Litt for fast, da tar du resten av egget i.

La den rør seg glatt og fin – skal være blank og fin.

Om den er litt varm til å sprøyte ut, vent noen minutter. Jeg anbefaler engangs sprøyteposer eller slike i tøy. Du finner masse av dette her i Cacas nettbutikken

Jeg bruker stjernetipp, bruk gjerne en litt stor en slik at det er lett å sprøyte ut massen – den er litt seig. Her er tippen jeg anbefaler og du finner den i Cacas nettbutikken – den gir et flott mønster.

Men da er vi klart til å sprøyte den ut på en bakeplate dekket med silikonmatte eller bakepapir

Begynn med å lage en sirkel først – ca 18 cm stor. Så sprøyter du sikk sakk over denne med massen.

Da for du en høy og fin wales kringle.

Er dere klare til å steike da ? jeg er 🙂

Her er det veldig viktig å ikke åpne under  den første steiketiden, da kan de falle sammen  – og som alltid forvarme ovnen – aldri sette inn i kald ovn. Sett ovnen på minst 30 minutter før sier jeg, da er du sikker den holder rett temperatur og er god og varm.

Steikes uten vifte, midt i ovnen på 170 grader i 40 minutter. Det kommer litt an på størrelsen du lager dem. Bare husk å ikke åpne dem under steiking da kan de falle sammen.

Du finner oppskrift på min deilige vaniljekrem her på bloggen, bare søk etter vaniljekrem. 

Når de er avkjølt, deler du og skjærer de på langs. Slik du gjør med en kakebunn. Nå kan du fylle dem med ønsket fyll – krem – vaniljekrem , trollkrem , moltekrem , bær,  belgisk sjokolade eller det du ønsker.

Vannbakelse blogg logo 1

Bruk fantasien, dryss med melis og dekorer med deilig sjokolade.

Jeg anbefaler non-temp sjokolade som dekor sjokolade, den er så lett å smelte, og blir helt blank og fin. Og den holder seg like blank. Du finner den som mørk og lys her i Cacas nettbutikken

Vannbakelse blogg

Send meg gjerne bilde på min facebook side Nettbakeren eller tagg meg på Instagram #nettbakeren @nettbakeren jeg vil jo gjerne se hvordan dere lager den. Dere er min inspirasjon.

Vannbakelse blogg logo 2

Bak med glede 🙂 Klemmer fra meg
Sjokoladeterte

I dag baker jeg deilig kirsebær og sjokolade terte. Jeg synes denne sjokolade terten ble best med lys sjokolade – men bak/smak deg frem:) Jeg bruker alltid den belgiske sjokolade fra Cacas nettbutikk – den er min favoritt

Terter

Her kommer oppskriften på tertebunnen, dette holder til 2 kaker og du finner flotte kakeformer hos Cacas nettbutikk

Nettbakerens tertebunn:

 • 300 gram hvetemel
 • 200 gram smør/margarin (jeg bruker 50/50)
 • 100 gram melis
 • 1 egg

Tertedeig skal bare blandes lett sammen – bruk gjerne maskin, men skal ikke eltes, da blir den seig.

Jeg anbefaler du lager denne noen timer, og gjerne dagen før – pakker den godt inn og legger den kjølig. Jeg laget og brukte den med engang – det går fint det og, men den er litt vanskelig å kjevle og kan krympe litt under steikingen.

Kjevle deigen tynn, og ha i smurte terteformer. Det er viktig at du smører formene dine godt, denne er helt genial og du finner den i Cacas butikken , da slipper du at de henger når du skal ha du ut etterpå.  Steikes i ca 12 minutter på 180 grader. Bare følg godt med – skal bare forhåndsteikes litt.

Terter 3

Ha litt mel under når du kjevler dem, så de ikke henger når du skal ha de over formen. Rull de gjerne med en rullestokk/kjevle, da er det lett å få den over formen. Du finner en slik her på Cacas nettbutikk

Sjokoladefyll:

 • 150 gram sjokolade
 • 1 1/2 dl kremfløte
 • 30 gram smør
 • 1 egg

Slik rører du fyllet:

Hakk sjokoladen, kok opp fløten og hell den over sjokoladen. Rør inn smøret i sjokoladeblandingen med en håndvisp. Pisk egget luftig i maskin eller for hånd, og vend dette inn i sjokoladeblandingen. Nå kan du fylle terten og steike i ca 10 minutter på 180 grader. Pass godt på – ovner er så forskjellige. Husk at den stivner mer når den blir avkjølt.

Tips: du kan gjerne bruke resten av tertedeigen til å lage et gitter på kaken – blir kjempefint.

Kirsebærfyll:

Det er så enkelt at du ikke trenger noe oppskrift, jeg bruker frosne kirsebær – tiner dem ved å bruke en rist – koker laken opp, sammen med sukker og jevner med litt maisenna som er rørt ut i kaldt vann. Husk at den må koke. Lar denne tykne noe, og heller over bærene. Rør godt – og du har din egen hjemmelaget kirsebærkompott – perfekt til terter. Og det smaker bare sååå godt….

Terter 4

Dette er fantastisk godt, og så lett å bake. Jeg bare elsker terter
Oreo kake med peanøtter

Jeg bare elsker denne kaken og den er så lett å bake – og hjertelig takk til alle dere som likte den på facebook og instagram. Denne oppskriften er bare fantastisk og det er en fryd å kunne dele den med dere – og det er bare å dele den videre.

Oreo kake 1

Som før bruker jeg kun ekte kuvertyre sjokolade – det er dette som løfter smaken. Ja den er noe dyrere men smaker bare helt fantastsk og jeg vil at dere skal få det beste resultatet. Dere kan bestille sjokoladen i Cacas  nettbutikk de selger den også i ulike kakebutikken som traktøren. Dere bare må teste denne sjokoladen

Denne oppskriften er til en springform på 24 cm. Jeg baker denne ofte på Hurtigruten og gjestene elsker den – om du også gjør det, legg gjerne igjen en kommentar her på bloggen.

Nettbakerens oreo kake

 • 500 gram oreo kjeks
 • 100 gram smør
 • 500 gram philadelfia
 • 3,5 dl melis
 • 3 dl pisket krem med 5 ss sukker

Mousse:

 • 250 gram ekte sjokolade fra Cacas nettbutikk
 • 1 egg,
 • 2 ss sukker
 • 3 dl kremfløte

Da blander vi:

Ta 1/4 av oreoen og brekk den i små biter – legg dem i en pose og knus – sett til side. Smuldre resten av kjeksen i litt større biter. Smelt smør og bland med oreo smulene. Bruk en 24 cm rund form. Jeg anbefaler slike løse ringer, da kan du lage denne kaken rett på fatet ditt. Her er en link til en slik form jeg mener: Cacas nettbutikk

Bland kremosten, philadelfia og melisen. Den piskete kremen med sukker blandes inn. Halvparten smøres på bunnen, og halvparten av kjeksen settes til side (skal strøes oppå etterpå)

Da har vi laget bunnen og det første deilige og deilige kakelaget – sett kjølig i 30 minutter eller gjør som jeg….som ikke har tid å vente 10 minutter på frys #lovit

Nå lager vi moussen:

Sjokolade smeltes, eggedosis piskes – kremfløte piskes – så blander du eggedosis og krem og heller sjokoladen i en tynn stråle i denne deilige blandingen. Ikke glem å smak og røre….

Ha litt av oreo kjeksene i blandingen (husk å spare litt smuler til pynt også) Smør mousseen over kaken og sett på kjøl i 30 minutter…eller frys i 10 minutter 🙂

Nå tar du resten av kremosten (philadelfiakremen) på toppen og pynt/dekorer med smeltet sjokolade sjokoladekaos og resten av smulene av oreokjeksene

Oreo kake 4

Og nyt og gled alle med denne deilige kaken – det er en fryd å kunne dele denne med dere

Jeg elsker å pynte med salte nøtter og deilig sjokolade. Det blir jo så godt
Brownie med nøtter

Denne oppskriften er virkelig en gullgruve for slikkemunner. Blir så seig og litt sprø på toppen – ha gjerne litt finkuttet chilli i den.

Brownie nettbakeren

Er utrolig deilig med litt salte nøtter og litt maldon havsalt

Nettbakerens seige brownie

 • 600 gram smør
 • 900 gram melis
 • 6 stk egg
 • 50 gram kakao
 • 50 gram vaniljesukker
 • 300 gram hvetemel

Smøret smeltes og røres/blandes sammen med melis. Ja litt større mengder her ser dere…….. 🙂

brownie nettbakeren 1

Ha i egg (pass på at blandingen ikke er for varm – kan gjerne stå i 5 minutter før du har eggene oppi)

Mel siktes  og røres inn i deigen – når alt er blandet er den ferdig – SMAK:) Dette er godt

Ha i ønsket form. Jeg synes brownie gjerne kan være litt tykk – prøv deg fram.

Steikes på 180 grader i ca 25 minutter – følg med den underveis – den bør være litt bløt da den stivner når den blir kald.

Brownie er lett å lage, men den holder seg også veldig godt i fryseren om du lager litt ekstra

brownie nettbakeren 2

Kose dere med oppskriften og den deilige brownien – er jo så godt til iskrem
Macron de grande

Hei mine fantastiske lesere. I dag har vært en så fantastisk dag. Håper dere har det bra.

Nettbakerens macron 1

Jeg får ofte spørsmål om hvilken kake jeg kan anbefal å bake til en bursdag og andre kakedager – en av mine klassiker er den store makronen, den faller alltid i smak. Og makroner er veldig populære – selv om denne bare ligner på en makron.  Og fyllet er helt fantastisk – konditorkrem og masse jordbær. Du finner alle oppskrifter her på bloggen – link lenger nede også.

Men kom gjerne med andre ideer – eller fortell meg hvordan du laget denne hærlige kaken som du garantert kan ta med på de fleste festligheter……sprø, seig, bær…..krem og nytelse – glutenfri og uten mandler.

Bare følg denne oppskriften og jeg lover dere kakelykke

Nettbakerens macron de grande

 • 8 stk eggehvite
 • 1 ts eddik
 • 5 dl sukker
 • 2 ts bakepulver

Jeg smører bollen med eddik da blir den helt ren og eggehviten pisker seg mye bedre opp. Husk at det skal kun være eggehvite i denne, så det må ikke komme noe plomme i. Ha rene hender når du skiller eggene da er du unngår du at det kommer fett i eggehviten.

Og husk at bollen også skal være helt ren og tørr – før du smører den inn med eddik. Da får du en fantastisk marrengs

Pisk eggehvitene stive i noen minutter – massen skal være glatt og fin – nesten litt blank. Piskes den for lenge blir den porøs….ellers skiller seg litt, sa pass på 🙂

Bland bakepulveret med sukkeret – og ha litt og litt av denne blandingen i eggehvitene mens de pisker. En god huskeregel er som jeg har nevnt før, når man tilsetter sukker/melis i eggehvite/plomme alltid litt og litt da unngår man at massen faller sammen, og den pisker seg mye bedre opp.

Nå skal dette piskes godt – full fart – til en luftig og glatt masse. Et lite baketriks er å snu bollen på hodet, og holder massen formen er den ferdig – perfekt. Så lett var dette. Du trenger ikke piske mere nå.

Av denne skal jeg lage en slik stor macron, men her uten mandler.

Jeg fant ut at det best er å bruke springformer, da den flyter litt ut på bakepapiret. Du kan jo også prøve begge måtene og se hva du liker best. Ha fyllet i sprøyteposer, du kan kjøpe flergangsbruk eller engangs, jeg foretrekker disse engangsposene, de er helt geniale. Mange spør om utstyr så derfor bare anbefaler jeg. Jeg er ofte hos Cacas og de selger poser her i nettbutikken Cacas 

Da fyller du bare massen oppi og sprøyter. Jeg fant ut at det beste var å sprøyte rundt og rundt, ca 22 cm – den flyter litt ut. Samme gjør du om du velger å bruke springform. Eller du kan bruke bare underlaget på springformene, altså bunnen, for den har en liten forhøyning – ha på bakepapir og sprøyt nesten ut til kanten – rundt og rundt – som en stor macron.

Gøy å forsøke litt forskjellig, vil gjerne se hvordan du lagde denne, tagg meg gjerne på Instagram @nettbakeren

Nettbakerens macron 2

Ovnen skal stå på 225 grader når du setter de inn – men så skrur du ned til 100 grader og lar de stå i ca 1 1/2 time. Men følg litt med. De må ikke bli tørre, men dette kommer helt ann på hvor tykk du lager bunnen. De skal være seige, nesten våte inni og supersprø og crispy utenpå – og det blir de av denne oppskriften.

Jeg fyller dem med #konditorkrem som er laget av nypisket kremfløte og vaniljekrem, like deler blir en perfekt krem, oppskriften finner du her:

Pynt med jordbær langs siden – eller gjerne bringebær og jeg topper alltid med litt Callebaut, verdens beste sjokolade. Den finner du her hos Cacas nettbutikk

Nettbakerens macron 3

Og du må gjerne ha på syltetøy eller annet som er godt:) Og pynt med masse bær og sjokolade Mmmmmm

Ønsker dere alle en fantastisk bakedag og legg gjerne igjen en kommentar. Denne kaken er en deilig festkake 🙂

Nettbakerens macron 4
Fibra brød

Har du noen gang bakt brød med perler?

Det har jeg gjort i dag, og så gøy det var. Sukkerperlene kan du få i alle farger og de passer perfekt på et bakverk – og de smelter ikke i ovnen. I dag har jeg bakt med Møllerens sitt Fibra ekstra finmalt og fiberrikt mel. Et mel som har så utrolig god bakeevne og de gir grovt og synt brød. Dere må bare prøve denne oppskriften, og overraske til kvelds med nybakt.

Møllerens perlebrød 2

 Jeg elsker å bake med megder av frø og korn – det gjør så godt. Og så elsker jeg å småspise litt jeg da

Det er så gøy med disse mel i boks, og som mange av dere vet var jeg så heldig å få komme opp til mølleren og møte noen fantastiske mennesker der. Bare så kjekt var det. Elsker jo å bake med disse nye boksene. Har dere prøvd de?

Møllerens perlebrød blogg 3

Nettbakerens grove perlebrød

 • 1000 gram Møllerens fibra mel
 • 50 gram gjær
 • 100 gram gresskarkjerner
 • 100 gram solsikkefrø
 • 50 gram margarin (jeg bruker som regel margarin i brød)
 • 10 gram salt
 • 650 gram vann

Bland alle råvarene sammen, jeg elter deigen i min Kenwood maskin – men det går helt fint å gjøre dette for hånd også. Husk å alltid ha godt lunket vann, minst 37 grader og jeg elsker fersk gjær. Den holder seg godt i kjøleskapet og kan brukes selv om datoen er passert noen dager. Går helt fint.

Deigen skal bli smidig og fin, og den må ikke bli for hard eller tørr. Frø og grovt mel suger til seg masse vann, så juster under eltingen – evt hold av litt mel.

Når den er ferdig eltet må den hvile, dette gjelder serlig grove deiger – minst 30 minutter, men gjerne lengre. Pakk den godt inn med klinkfilm eller legg et fuktig klede over og la den stå å kose seg. Nå for gjæren utvikle seg, da får deigen bedre smak, holdbarhet og du får et mye bedre brød. Under her skal jeg vise dere hvor lett man ruller brød og kan dekorere med perler….

Av denne deigen kan du bake 3 brød på ca 640 gram eller gjøre som meg, lage litt forskjellige brød. Jeg har funnet noen så flotte, rosa brødformer på www.cacas.no og jeg bare elsker å lage brød i dem. Så jeg starter med å lage 2 eller 3 tynne pølser som jeg fletter, og så bare ruller jeg dem sammen og setter rett opp i formen.

Og se så fint det blir med perler. Åååå dette var så kjekt – du må bare prøve.

Covin og perler 168 2

 

Er så kjekt med disse søte formene og du finner flere typer på www.cacas.no 🙂 Disse hever jeg i ca 30 minutter og steiker i 15 minutter på 250 grader og setter ned til 200 grader. Må ha fin og gyllen farge, men ikke steikes for lenge.

Men så må vi lage noen vanlige brød og, rundsteike som det heter og her skal jeg vise deg noen enkle og helt geniale tips. Husk å dekke til deigen mens du jobber med den. Blir den tørr på utsiden er den vanskelig å rulle.

Begynn med å virke/kna en kule – som om du knar deigen, den skal bli fast og fin og helt glatt.

Covin og perler 114 2

Nå er det viktig den for hvile i minst 5 minutter, ellers blir den strev og vanskelig å jobbe med. Legg den så med skjøten opp, slik du ser på bildet. Altså opp ned 🙂

Covin og perler 116 1

 

Og så kommer litt av hemmeligheten som alltid gjør at du for perfekte brød og baguetter, de hever seg oppevar og ikke flyter utover. Baguetter sprikker fint når du snitter dem og for den super sprøe skorpen. Nå presser du deigen ned, lager en flat leiv. Nesten som en pizza, bare litt tykkere. Og så begynner du å brette eller rulle den fra ene siden….

Covin og perler 1201

 

Og så gjør vi det samme fra andre siden, bretter/ruller mot midten. De store brød maskinene i bakeriene presser den ofte flat, og så bare rulles den stramt sammen før den settes på en plate. Men denne metoden er best ved baguetter. Det var slik vi lærte det på bakeskolen, og denne metoden bruker jeg i dag også.

Covin og perler 1251

 

Da er det nesten ferdig, bare brett/rull de to kantene mot hverandre, slik at de limer seg sammen, og du har fått et brød som kan heves uten form, bare sett det rett på smurt plate. Bare husk at skjøten/kanten under brødet skal være ned. Så nå har du lært deg å lage brød som garantert blir fine og neste gang om du kjøper et brød i butikken, snu det og se etter akkurat den skjøten. Du vil gjerne se en svak linje mitt på brødet.

Covin og perler 1272

 

And there you have it – just like in the bakery – only homemade by you beautiful

Dekk de til og heve i ca 30 minutter på et lunt sted, jeg anbefaler å legge klingfilm over og la det kose seg til dobbel størrelse. Det bør steikes i ca 35 minutter. Sett det inn på 25o grader og sett ned temperaturen til 200 og steik ferdig.

Avkjøle brødet på rist. Gleder meg til å høre fra deg når du har prøvd dette. Så godt ble det, med fibra fullkornshvetemel fra Møllerens
Langebrød

Hei min sjønne lesere og tusen takk for alle de flotte meldingene på facebook og Instagram. Så kjekt dere like min hjemmebakst. Så kos. I dag bakte jeg disse deilige Langebrødene.De er helt fantastiske, bakt med masse kjærlighet og rugmel – supersaftig og så lett å få til. De har sprø skorpe og virkelig yummi krumme (innmat) Jeg bare elsker å bake brød. Disse må dere prøve.

Bare et par baketips først. Jeg har jo fagbrev som både baker og konditor, og det er veldig lite som skal til for å lykkes med bakverket. Jeg elsker å bruke fersk gjær, den blåe pakken, eller bruk den tørre. Jeg har bakt disse med tørrgjær.

Dersom ikke noe annet sies i oppskriften, godt lunket vann, ja minst 37 grader. Og du trenger ikke noe maskin for å lage brød deigen, men deigen må knas godt. Den skal være smidig og glatt.

Og masse heving, både før og etter utrulling. Deigen må stå på et lunt sted, godt tildekket, og når brødene er rullet ut, legg plast over og la de bare kose seg – lang hevetid gir gode og saftige. Men følg meg så skal vi samme få dette kjempebra til 🙂

Nettbakerens Langebrød blogg 1

Av denne oppskriften får du 4 store flotte brød a ca 750 gram. Da får du store og deilige brød

Nettbakerens Langebrød
 • 1000 gram vann (temperert vann minst 37 grader)
 • 100 gram  gjær
 • 30 gram salt
 • 100 gram mørk sirup
 • 50 gram margarin
 • 800 gram finsiktet rugmel (Møllerens)
 • 1000 siktet hvetemel (Møllerens)

Bland alt det tørre i en bolle, jeg har nå fått min egen Kenwood, brukte mamma sin før, så elter deigen min i denne. Ha det varme vannet i og elt i vei. Jeg anbefaler lav hastighet i ca 10 minutter, du skal bygge opp et glutennett. La deigen gå å kose seg til den blir helt glatt og fin. Noen ganger kan må tilsette væske/mel, slik er det når man baker så ha alltid litt ekstra mel stående.

Nettbakerens Langebrød blogg 3

Deigen er ferdig eltet, og helt glatt, nesten litt kittaktig – det skal langebrød være. Nå må den få hvile seg i 30 minutter på et lunt sted, tildekket med plast.

Nettbakerens Langebrød blogg 4

Når hevingen er ferdig, press den ned. Nå skal vi rulle brød slik de gjør i bakeriene. Lag 4 like store deigemner – kna dem helt runde, jobb noen minutter med dem. De skal se ut som store rundstykker. La dem hvile 5 minutter, så snur du dem på hodet slik at verken kommer opp. Press dem helt flate, litt tykke enn en pizza deig og så ruller du dem stramt sammen. Nå for du et brød som hever oppevar og ikke utover. Disse brødene skal ikke steikes i form, men settes inntil hverandre på smurt plate. Helt genialt.

Da for du det bestemor alltid ville ha da hun kom til meg i kakedisken på Baker Brun hvor jeg var butikk steiker i mange år.

«Et side langebrød, og det må være sprø skorpe sa hun alltid»

Ha litt olje mellom brødene, eller litt smeltet margarin.Nå må de heve på et lunt sted til dobbel størrelse. Dekk dem til med litt klingfilm eller du kan bruke et fuktig hånkle.

Men nå er vi klar for steiking, og her gjelder det å bruke sterk varme. Jeg bruker aldri varmluft når jeg baker hjemme (på jobb har jeg ikke noe valg) da jeg synes dette tørker ut bakverket. Over og under varme gir en super skorpe og saftige brød.

Sett brødene inn på 250 grader eller så høyt din ovn, skru så ned til 200 grader og la brødene stå i ca 45 minutter. Du må gjerne dunke på dem etter 40 minutter, men skorpen skal ha litt farge slik at den er knasende sprø.

Når du tar dem ut vil du høre en knasende lyd, i det du river brødene forsiktig fra hverandre og et fantastisk langebrød kan nytes, noen med skorpe på siden og noen ikke. Bedre blir det ikke.

Kos dere med baking og brødene og nyt dem gjerne med sirup og brunost 🙂

Nettbakerens Langebrød blogg 2