Butterdeigs figurer

I dag kjevler jeg ut resten butterdeigen for jeg skal lage lekre butterdeigsfigurer. Om du ser mitt innlegg mitt om de deilige napoleonskakene vil du få alt veldig enkelt forklart der. Men om du ønsker å bare lage figurer av butterdeigen går jo det kjempefint. Da har får du litt ekstra, og disse er jo supre å ta med seg på jobben og friste alle der. Disse vil du elske

Romantiske former Cacas

Når du kjevler butterdeig, trenger du litt tålmodighet og resten går som en lek. Jeg bruker en tre kjevle når jeg banker margarinen inn i deigen. Til butterdeig og andre kjevlet deiger bruker jeg Melange margarin. Det har en så flott bakeegenskap, gir deilig smak, sprø skorpe og flott farge til deigen.

Salt er også veldig viktig da det er et bakehjelpemiddel som gir farge, bedre holdbarhet og saltet er også med på å bygge gluten.

Deigen skal eltes sammen i ca 10 minutter, til en smidig og fin deig. Men den skal ikke eltes kraftig slik du gjør med andre brøddeiger. Bruk kun lav hastighet på maskin, og om du gjør det for hånd, stopper du så snart den er glatt og jevn.

Figur butterdeig (ca 40 stk konvolutter med en størrelse på 11 x 11 cm)

  • 900 gram Møllerens hvetemel
  • 100 gram Melange margarin
  • 10 gram salt
  • 500 gram vann (bruk kaldt vann i denne deigen)
  • 900 gram Melange margarin til innrulling

Jeg har laget en bakevideo som viser deg hvor enkelt du bretter inn fettet og kjevler den 4 x 4, da får du 256 deilige lag

Jeg legger også med noen bilder her som viser hvor lett du kjevler deigen, og bretter den. Bruk en linjal da vet du at du får den like stor mellom hver kjevling. Da blir lagene finest. Deigen skal være ca 1,5 cm tykk når du bretter den.

Napoleon blogg 3

Deigen kjevles først ut til en stor avlang deig, så legger du ene siden mot midten, så nesten mot midten. Slik som her

Napoleon blogg 5

Så bretter du deigen fra ene siden og over slik at du får 4 lag. Litt vanskelig å forklare, se gjerne min bakevideo igjen.

Napoelon blogg 2

Når du er ferdig å kjevle 4 ganger, må den ligge godt pakket inn, på kjøl i ca 2 timer. Før du kjevler den ned til figurer, er det lurt å dele den i to like deler.  Mye lettere og kjevle den da. Bare la kjevlen gli over deigen, ikke press for mye, da kan lagene bli ødelagt. Kjevle den kjevn og fin. Jeg pleier å ha den ca 5 mm tykk, da blir spanduene/konvoluttene kjempefine. Se de flotte lagene da 🙂

Napoelon blogg

Når du har kjevlet deigen, deler du den opp i firkanter. Bruk en linjal og denne deig trinsen er bare helt genial, du finner den på Cacas butikken den er bare helt genial og et must når du deler opp butterdeig. Se så jevn og fine de blir.

Butterdeig bloggen 1

Jeg elsker vaniljekrem og den er så lett å lage. Jeg bruker alltid ekte vanilje, da blir den bare helt fantastisk. Enten pulver fra Cacas butikken  eller du kjøper vaniljestenger.

Vaniljekrem til napoleonskaken og til flotte butterdeigsfigurer:

  • 4 dl fløte
  • 5 dl helmelk
  • 200 gram sukker
  • 2 vaniljestang (eller bruk den jeg anbefaler fra Cacas.no)
  • 4 egg
  • 4 eggeplommer
  • 60 gram maisenna
  • 100 gram smør (dette bør være rom temperert)

Slik koker du deilig vaniljekrem:

Ha fløte, melk og sukker i en kasserolle. Snitt vaniljestang, og skrap ut. legg oppi blandingen og kok opp. Rør egg og eggeplommer godt sammen med maisenna. Ha litt og litt maisenna oppi og rør veldig godt slik at den blir jevn og fin. Når melken koker, helles den varme melkeblandingen litt og litt oppi eggene. Dette er for at de ikke skal sprekke. Hell blandingen så over igjen i kasserollen. Nå må kremen få et oppkok, trekk den litt unna platen og rør godt hele tiden. Nå skal den ikke koke mer, fortsett å røre mens den tykner litt. Da kan du trekke den helt bort fra platen og røre inn smøret til en nydelig og glatt vaniljekrem. Og smak…..

Vaniljekrem

Kremen bør være kald før du sprøyter den i formene, spanduene/konvolutter. Finn frem syltetøy eller som jeg fikk i gave fra en av mine følgere. Deilig pistasjefyll. Dere er helt fantastiske. Se så herlig da.

Wienerbrød alla nettebakeren 022 pistasje

Så legger du en ss med deilig fyll av eget ønske. Er jo helt fantastisk med mandelfyll eller vaniljekrem. Mmmmmmm deilig

Butterdeig bloggen 2

Når du lager slike spanduer/konvolutter, bretter du alle hjørnene mot midten og press godt ned. Jeg lager også noen i denne flotte hjerteformen fra Cacas butikken   jeg bare elsker disse formene. Se så flott det blir. Da lager du bare en konvolutt, legger den dobbelt og kutter den i to deler. Bruk en plast skrape til dette så du ikke lager hakk og striper i bordet ditt. Du kan også lage noen uten fyll. Butterdeig er veldig godt med varm vaniljekrem eller marmelade til en deilig kaffe eller te. Pensle de meg egg så de blir blanke og fine.

Butterdeig bloggen 3

Og ha masse deilig vaniljekrem i før steiking. Se den fine eggekartongen, bare elsker den. Du pensler de meg egg som du blander med litt vann og ørlite salt. Vi kaller dette eggestrykelse. Gir veldig god smak også.

Butterdeig bloggen 4

Det er ikke gjær i butterdeig, så disse kan du steike med engang. Og bare vent til du kjenner den deilige lukten. De hever seg mye i ovnen, så viktig at man presser litt ekstra ned i midten om man steiker uten fyll i dem. Midt i ovnen i ca 20 minutter på 180 grader til de er gyllen og fine. Se her så deilig de ble.

Romantiske former Cacas

Og så laget jeg flere i hjerteformene. Dette er lykkebakst. Made with love for you.

Bildet for Cacas.no

Det er bare fantasien som setter grenser. Lag en deilig melisglasur, ha en eggehvite sammen med 500 gram melis og litt vann, og bruk slike engangs poser fra Cacas butikken de er helt geniale. Og glasuren holder seg så godt i disse posene. Klipp et lite hull og glaser. Mitt triks er å ha litt glukose i melisen, lage den litt fast, varme den noen sekunder i mikroen og den blir bare så god. Du kan også smaksette den om du ønsker. Ser det godt ut?

Hjertefristelser Cacas Helen

 

Wienerbrød 2

Si det med fine ord som jeg elsker deig. Tagg meg gjerne på Instagram og legg igjen en kommentar. Jeg vil gjerne se hva dere baker i dag. Klem fra meg i vakre Bergen




Napoleonskake

Hei min fantastiske lesere. Så kjekt dere alle likte napoleonskaken  jeg fristet med på Instagram og Facebook. Tusen takk for de flotte kommentarene dere sender meg hver dag. Jeg er så takknemlig. Bare elsker å lage denne kaken og den er bare så god og nå skal jeg vise hvordan dere enkelt kan lage din napoleonskake hjemme og friste alle på din vei.

Napoleon blogg

Men før vi fyller med deilige kremer og heller på nylaget melisglasur må vi kjevle butterdeig, og det er lekende lett når du bruker min oppskrift og fremgangsmåte.

Jeg elsker å lage store deiger, for da kan jeg lage litt ekstra og bare friste alle jeg treffer, bare prøv og overraske noen du er glad i. Denne kaken er bare noe av det deiligste. I just love this cake

Butterdeig: (du får 2 kaker og ca 20 butterdeigs figurer)

  • 900 gram Møllerens hvetemel
  • 100 gram margarin
  • 10 gram salt
  • 500 gram vann (dette skal være kaldt)
  • 900 gram Melange margarin til innrulling

Det er viktig at dere bruker Melange margarin, det er uten tvil det beste til rullede deiger når man baker de hjemme. Margarin har en helt fantastisk bakeevne. Og det gir en så god smak i butterdeigen. Min vakre mamma bakte alltid med margarin til oss.

Salt er også veldig viktig, det gir en flott farge, smak og det hjelper å bygge gluten i deigen. Salt er et must

Margarinen må stå ute slik at det er rom temperert, ellers får du ikke brettet det inni deigen.

Mine skjønne lesere, det er deg det, er du klar til å lage deigen nå og kjevle 256 lag? Dette skal bare gå så bra.

Alle ingrediensene blandes sammen, ha kaldt vann i og elte sammen. Jeg er så heldig å ha min flotte Kenwood cooking chef maskin, den elter deigene så fint. Men har du ikke kan du bare elte den for hånd. Det går helt fint.

Den skal bli smidig og glatt, må elte på langsom hastighet i ca 10 minutter. La den hvile i 10 minutter før du begynner.

Jeg har laget min egen kanal på www.youtube.com og her viser jeg enkelt hvordan du skal brette inn margarin i deigen.

Deigen skal hvile mellom hver kjevling, og den skal brettes 4 x 4 og da her dere 256 lag, er det ikke helt fantastisk flott

Napoleon til blogg 1

Se alle de flotte lagene, jeg bare elsker dette og jeg elsker deig

Napoelon blogg

Når du har kjevlet ferdig deigen må den ligge å hvile kaldt i noen timer, det gjør at den er mye lette å kjevle. Man skal egentlig vente til neste dag, men det klarer ikke jeg. Vil bare smake jeg nå. Nam nam.

Napoleon logo face

Så vi koker litt vaniljekrem mens vi venter.

Jeg bruker alltid ekte vanilje frø når jeg lager vaniljekrem. Den finner du her i Cacas butikken den er helt fantastisk. Dette er min favoritt og jeg har vært i den fantastiske butikken flere ganger. Love that store, du finner den i Oslo.

Vaniljekrem til napoleonskaken og til flotte butterdeigsfigurer:

  • 4 dl fløte
  • 5 dl helmelk
  • 200 gram sukker
  • 2 vaniljestang (eller bruk den jeg anbefaler fra Cacas.no)
  • 4 egg
  • 4 eggeplommer
  • 60 gram maisenna
  • 100 gram smør (dette bør være rom temperert)

Slik koker du deilig vaniljekrem:

Ha fløte, melk og sukker i en kasserolle. Snitt vaniljestang, og skrap ut. legg oppi blandingen og kok opp. Rør egg og eggeplommer godt sammen med maisenna. Ha litt og litt maisenna oppi og rør veldig godt slik at den blir jevn og fin. Når melken koker, helles den varme melkeblandingen litt og litt oppi eggene. Dette er for at de ikke skal sprekke. Hell blandingen så over igjen i kasserollen. Nå må kremen få et oppkok, trekk den litt unna platen og rør godt hele tiden. Nå skal den ikke koke mer, fortsett å røre mens den tykner litt. Da kan du trekke den helt bort fra platen og røre inn smøret til en nydelig og glatt vaniljekrem. Og smak…..

Se alle de flotte frøene og den kremen. Dette er ekte kjærlighet for meg

Vaniljekrem

Nå må kremen få avkjøle seg. Denne vaniljekremen er så god og silkemyk med den ekte vaniljesmaken.  I denne oppskriften har jeg smør i vaniljekremen, som gjør den mer stabil og den er da perfekt for napoleonskaken vi baker nå.

Men da er vi klar for å kjevle ut deigen. Del deigen din i 2 like deler, og se de flotte lagene imellom. Ha plast på ene deigen, sett på kjøl, den skal vi lage figurer med. Kjevle deigen så flat som mulig og husk å prikke. Steikes på 180 grader i ca 20 minutter. Bare bra den får litt farge for den skal være sprø og deilig. Nå begynner jeg å glede meg. Legger med en bakevideo som forklarer dere alt her.

Å brette deigen kan virke litt komplisert første gangen, så se gjerne videoen igjen eller legg igjen en kommentar her på bloggen. Den skal se slik ut når den er ferdig. Da er margarin og deig fordelt mellom 256 lag.

Napoelon blogg 2

Bruk gjerne en linjal og en tre kjevle. Linjalen gjør at du får samme størrelse på deigen hver gang – det er viktig så lagene blir fine.

Napoleon blogg 3

Kjevle ut, jevn og fin. Ca 1 – 1,5 cm tykk var det jeg skulle si i videoen. Prøv å få den lik hver gang. Så bretter du ene siden mot midten og neste side mot midten. Da skal den se slik ut. Her ser du godt margarinen som ligger under deigen. Helt herlig

Napoleon blogg 5

Men da er vi nesten der. Pisk opp deilig kremfløte. Jeg brukte 9 dl pr kake og av denne oppskriften får du to store napoleonskaker og ca 20 butterdeigs figurer. Bunnene holder seg godt om du pakker de inn, og selve butterdeigen kan også ligge noen dager i kjøleskapet om du ikke bruker alt med en gang. Men denne kaken vil alle elske. Er jo napoleonskake

Her har jeg også laget en bakevideo som viser deg hvor lett du fyller bunnene med deilig krem og glasuren. Jeg lager glasuren tykk, slik at jeg kan varme den opp i mikroen og bare helle den over. Kjøp glukose her hos Cacas butikken da blir glasuren helt fantastisk.

Melisglasur:

  • 500 gram melis
  • 1 eggehvite
  • 1 ss glukose
  • 1 ss sitron
  • vann til den blir seig og fast

Napoleon blogg 6

Her kommer siste bakevideoen der jeg fyller, bygger opp og viser hvordan du skal kjære den.

Napoleonskaken lager du på et skjærebrett, da slipper du å ødelegge bordet ditt når du kjærer den opp. Og du kan sette den inn i fryseren i noen minutter før du kutter den opp. Bruk en skarp kniv, dypp den i varmt vann, tørk av med papir og la den gli gjennom bunnene. Da går det som en lek. Og se så lekkert det blir. Men nå vil jeg gjerne se dine napoleons kaker. Tagg meg gjerne på Instagram.

Napoleon blogg 10

 

Glasuren renner

 

Napoleon blogg 12

Dere er bare så herlige alle sammen, og mens jeg bakte napoleons kaken fikk jeg melding av en av mine følgere, flotte Hjørdis Bakke. Takk for en fantastisk dag sammen med deg og håper du likte kaken. Se vi poser i vakre Bergen. Love it

Hjørdis bakke bilde