Sommerboller

Hei alle sammen. Har akkurat kommet tilbake fra fløyen, et sånt regnvær ute da, men bare så deilig. Blir så lett å tenke, man blir glad av å bare vandre rundt. Hva gjør deg glad? Bak deg glad sier jeg, og selv om solen ikke skinner i dag er det alltid godt med sommerboller eller solboller som noen sier. Jeg laget disse deilige bollene da vi skulle på kaketreff på Søtesaker i Bergen, og de ble bare så populære. Helt fantastisk til nytrukket kaffe som vi ble servert av damene bak kakebutikken. Denne oppskriften må dere bare bake neste gang. Og med masse kanel i svingene…….NAM NAM #LYKKEBAKST

Søtesaker og sommerboller 039 Instagram sommer rett

 

Sommerboller (ca 40 boller)

  • 500 gram vann
  • 500 gram melk (H melk)
  • 300 gram sukker
  • 400 gram margarin
  • 200 gram gjær
  • 2000 gram hvetemel (ca)
  • 10 gram salt
  • 10 gram kardemomme

Bollene steikes på 180 grader i ca 10 – 12 minutter til de er gyllen og fine. Jeg har ingen vifte, midt i ovnen på over og under varme.

Jeg elsker å lage gjærbakst, og med en god oppskrift er det lett å få til disse deilige bollene.

Hvetemel mengden er ca, noen ganger må man justere litt underveis. Deigen skal være myk, lett å jobbe med og akkurat slik at den ikke henger på benken. Dette er en stor oppskrift og du får ca 40 boller av denne. Jeg elsker å lage store deiger så jeg kan friste mange slik jeg gjorde på Søtesaker, legger med link her til butikken deres i vakre Bergen, ta gjerne en titt SØTESAKER

Legger med oppskriften for dere som vil lage mindre deig #jegelskerdeig 🙂 just for you

Sommerboller (ca 20 stk)

  • 250 gram vann
  • 250 gram melk (H melk)
  • 150 gram sukker
  • 200 gram margarin
  • 100 gram gjær
  • 1000 gram hvetemel (ca)
  • 5 gram salt
  • 5 gram kardemomme

Å lage gjærbakst er veldig lett med en god oppskrift, men viktig å bruke godt varmt vann. Jeg blander alt sammen, også gjæren, og så heller jeg væsken over som må holde minst 37 grader. Varm opp melk og vann sammen. I denne oppskriften bruker jeg #margarin som har en utrolig god bakeevne, gir god smak på bollene og veldig fin mykhet. Vi bakte alltid med margarin hjemme og på skolen som denne oppskriften kommer fra. Men om du ønsker kan du bruke smør eller olje. Finn din favoritt. Jeg har funnet min.

Viktig å elte gjærdeiger godt, de skal bli helt glatt og smidig. 6 minutter på langsomt og 6 minutter på litt fortere med elte kroken blir veldig bra i min #KENWOOD maskin. Du kan også fint elte uten maskin, bare rør alt godt sammen først, så tar du alt på bakebenken og knar skikkelig godt. Når du har fått en deilig og glatt deig, må den hvile i 30 minutter. Da for gjæren formere seg og den for utvikle god smak.

Denne gangen fusket jeg litt, for jeg brukte piano vaniljekrem, som er veldig god. Men hjemmelaget er BEST. Men ble bare ikke til at jeg fikk laget dette før kakemøtet og da var nærbutikken her god og ha. Men det ligger en skikkelig god og lett oppskrift på vaniljekrem her på bloggen som er perfekt til disse bollen, søk bare etter vaniljekrem.

Har du laget skillingsboller før? Disse lages på samme måten. Du kjevler ut en stor leiv, lang og brei. Den skal bli avlang. Så kan du enten pensle med vann, ha på sukker og kanel, eller lage en smør, sukker og kanel blanding som jeg gjorde her.

Rør smør mykt (det beste er å ha det stående ute så det er helt mykt, smøre over deigen, ha på sukker og kanel og så ruller du deigen stramt sammen. Da får du en tykk pølse som dette og så kutter du opp herlige boller, se her da. #YUMMI #KANELOGSUKKER

Søtesaker og sommerboller 001

Den flotte rosa kniven har jeg kjøpt på Clas Ohlson, den er helt perfekt til å dele opp slike boller med. Ingenting fester seg på den, og den er sylskarp.

Søtesaker og sommerboller 011 bella bella

Sett bollene på et brett med bakepapir, for nå må de heve lenge. De skal bli dobbelt så store. Dekk til bollene med kling film, da tørker de ikke ut. Jeg pleier å sette på ovnen på fullt og la de stå og kose seg oppå den. Jeg har et slikt stativ jeg kan sette flere brett oppå hverandre. Eller du kan fulle oppvasken med varmt vann og sette brettet over der. La de heve i en time, eller til du ser de får dobbel størrelse og da er det på med vaniljekrem. Ha den gjerne i en sprøytepose og lag en deilig klump med krem. Bare press litt ned og sprøyt.

Steikes på 180 grader i ca 10 – 12 minutter, til de får en gyllen og flott farge. Jeg har ingen vifte i min lille hybelkomfyr så jeg steiker alt jeg baker på over og under varme. Funker som bare det. Sjekk disse bollene…

Søtesaker og sommerboller 018

Ser de gode ut?

Søtesaker og sommerboller 019

Bollene må avkjøle seg noe før du har på melisglasur. Denne lager du av litt vann og melis, bare å røre sammen for hånd. Ha gjerne opp i en sprøytepose, lettere å få det fint da og denne fine rundingen som bare lyser #sommer

Søtesaker og sommerboller 037

 Med masse vaniljekrem og glasur, kan det bli bedre? #sommerboller #lykke #bergen #happyboy

Søtesaker og sommerboller 042

Og her ser dere den herlige gjeng som kom på Søtesaker i Bergen den kvelden, som fikk smake disse herlighetene…..

Søtesaker og sommerboller 049 Sommertreff

Dere kan tro vi hadde det kjekt med disse herlige damene og Ole da. Kjenner du noen av disse kanskje? Lyst å bli med neste gang. Kommer med flere slike kaketreff sammen med de herlige damene bak butikken, eller kakelageret på Søtesaker. Følg meg gjerne på instagram og facebook, Nettbakeren så deler jeg der og, neste gang det blir nytt kaketreff.

En utrolig kjekke kveld, men nå må du og jeg møtes…enig? 🙂

Søtesaker og sommerboller 039 Instagram sommer rett

Kos dere med bakingen og denne oppskriften på deilige sommerboller. Klem fra Terje i vakre Bergen.

Tagg meg gjerne om dere kommer på besøk her, og legg igjen en kommentar så tar vi et konditori besøk sammen.




Deilig vaniljekrem

Så artig å høre flere og flere av mine lesere kjøper seg Kenwood maskin. Som dere vet elsker jeg denne maskinen, og jeg har den med varme plate på også, Kenwood Cooking chef Major. I dag kokte jeg vaniljekrem i min, den ble superdeilig og det geniale med denne maskinen er at den rører og holder perfekt temperatur for deg. Du kan selvfølgelig koke denne på vanlig platen i en kjele, men da må du rør og passe på hele tiden. Vaniljekrem er så godt, både varm og kald. Perfekt i boller, wienerbrød og kaker.

Vaniljekrem 016 blogg

Takk for alle tipsene dere kommer med. En herlig kakedame sendte melding til meg og lurte på om jeg hadde sett de nye krukkene fra Clas Ohlson, så da bar det rett på butikken og se her så flotte da. Ligner litt på norges glassene med rosa skrukork. Rommer 500 ml/5 dl og de har pakning inni skrulokket slik at de blir helt tette. Jeg ble veldig glad i disse og ville lage vaniljekrem i dem så jeg har til bollebakingen i morgen.

Deilig vaniljekrem

  • 400 gram H melk (4 dl)
  • 100 gram fløte (1 dl)
  • 120 gram sukker
  • 80 gram eggeplommer (4 store eggeplommer)
  • 50 gram maizena
  • 1 stk vaniljestang/eller litt vaniljepulver

Bruk en vaniljestang, eller som jeg bruker vaniljepulver, dette finner du her. Ekte vanilje gir et skikkelig kvalitets tegn på kremen, og en nydelig smak. Jeg bare elsker når man kan se alle de svarte prikkene. Bruker du stang, snitt den og ha i en kjele.

Vaniljekrem 029 cacas

Jeg varmer min krem i maskinen min, men du kan også varme den i en kjele. Vei opp alle ingrediensene, jeg brukte en vekt og veide alt, synes dette er det letteste jeg. Visp gjerne eggeplommene lett sammen først. Varm opp melk, sukker, eggeplomme og vaniljestang til ca 90 grader. Like under kokepunktet. Skal ikke koke da sprekker eggene. Rør ut maizena med 1oo gram/1 dl kremfløte til en jevn og klump fri masse. Hell i blandingen. Så skrur du ned temperaturen noe, jeg satte min Kenwood på 85 grader. Man kan også kjøpe termometer til bruk til slike ting, gjerne greit å ha om man baker litt.

Nå skal kremen få stå og kose seg, tykne og du for en kremete og silkemyk vaniljekrem. Men pass på hele tiden, at den ikke blir for varm eller setter seg i bunnen. Det tok akkurat 30 minutter før den var klar i min Kenwood maskin. Viktig at den for bli tykk og fin, den trenger også ca 15 minutter for at smaken av maizena skal forsvinne. Koker man får lite kan man kjenne smaken av maizena som et belegg på tunga, det ønsker vi ikke.

Vaniljekrem 025 luftetur 1

Og nå er kremen begynt å tykne, bare smak så deilig den er. Med masse vanilje frø blir dette et must til boller eller kaker. Mitt beste tips er å ha den over i en bolle eller bruke disse krukkene med en en gang, ja mens den enda er varm. Og så legger du kling film helt ned til kremen, den tåler varmen. Da slipper du at det blir snerp på vaniljekremen. Helt #genialt.

La den stå ute til den er blitt avkjølt, skru så på lokket om du har krukke og sett den på kjølen. Der holder den seg i flere dager, men jeg anbefaler at du bruker den innen 5 dager. Men bare smak på den, perfekt til bær og for å lage #konditorkrem

Konditorkrem lages av å blande hjemmelaget vaniljekrem, da må den være helt avkjølt og ny pisket krem. Så utrolig godt i terter, pavlova, andre kaker eller til norske jordbær.

Vaniljekrem 011 dag

Da skal jeg en tur på fløyen, er så godt å gå der. Man tenker så lettere, livet blir så mye lettere og synes jeg. Var ute å gikk i sted men så kom regnet, så jeg prøver igjen. Og det gjelder baking og, er ikke alltid det blir like bra, men da forsøker vi bare igjen. Sånn er livet, man må aldri gi opp. Uansett.

Hører gjerne fra dere, legg igjen en kommentar her eller på instagram eller facebook.

Ha en herlig dag, klem fra Terje i vakre Bergen.




Surdeigsbaguetter

Hei alle sammen. Nå er jeg spent på hvordan det gikk med din surdeigs starter? Fikk du laget surdeigen? I dag lager jeg disse deilige og sprø baguettene med den lyse surdeigen. Lang hviletid og høy temperatur i ovnen gjorde at disse ble ekstra sprø og fine. Nå blir det masse nye oppskrifter og blogging denne uken før jeg drar ut på jobb igjen. Det bare regner i Bergen, så perfekt bakevær. Ikke sant?

Baguetter ala surdeig 047 surdeigsbaguetter

Jeg var på Clas Ohlson og fant dette supre baguette brettet, fungerer helt ypperlig. Og du trenger ikke å smøre, og det har masse hull så du får sprøere og luftigere bakverk. De blir heller ikke bløte om de ligger i formene. Legg med en link til butikken, du finner dem her.

Surdeigsbaguetter/loff

  • 400 gram surdeig (bruk den av hvetemel)
  • 1000 gram hvetemel
  • 200 gram siktet rugmel
  • 100 gram olje
  • 550  gram vann
  • 20 gr salt

Husk at det du tar av surdeigen må erstattes slik at du har ny surdeig til neste gang. Rør god og sett glasset tilbake på kjølen.

Ny surdeig til neste gangs baking:

  • 200 gram temperert vann
  • 300 gram hvetemel

Baguettene setter jeg inn på 250 grader, setter ned til 220 og steiker gyllen i ca 20 minutter. La de få god farge, så de blir crispy.

Brødet setter jeg inn på 250 grader, setter ned til 22o grader og steiker i 35 minutter til gyllen og fin farge. Ta deg gjerne ut av formen og steik 5 minutter ekstra, da får det en deilig skorpe og finere farge. #baketips

Når man baker surdeigsbrød må man tilpasse deigen litt, det kan være med litt mer væske eller mel. Den skal være noe løs, men slik at du lett kan rulle den uten at den klisser. Surdeigen blir bedre og bedre, og den hever lettere og bedre etterhvert. Etter deigen er eltet i ca 15 minutter må den ligge å hvile på et lunt sted, i minst 1 time. Dekk den til og sett den på varmekablene eller i solsteiken og la den kose seg. Nå for den utvikle aroma og gjæren formere seg og den begynner å heve. Den setter seg også og blir lettere å jobbe med.

Her kan du se en lett og luftig deig. Du får en deigvekt på 2250 gram. Dette tilsvarer feks 5 baguetter a 450 gram, eller du kan gjøre som meg et par baguetter og et stort grytebrød. Men jeg bruker ikke gryte, for det har jeg ikke enda, bruker bare en bakebolle i aluminium.

#genialt #enkelt #rimelig

Baguetter ala surdeig 002

Jeg bruker alltid en digitalvekt når jeg måler opp, da blir baguettene like store og steiketiden blir lik. Da blir de jevne

Baguetter ala surdeig 013

Har du en slike bakebolle i aluminium hjemme?

De helt supre å bruke. Var flinke kokken Hege fra Haugesund på jobben vår som viste meg når hun bakte med disse. Jeg bare synes det ble så fine brød og de er helt geniale og steike i. Husk å smøre dem godt med olje, jeg har brukt solsikkeolje både i brødet og til å smøre formen med.

Form brøddeigen til en kule og snitt et par dype snitt. Da hever deg seg mer og finere. Smøre formen godt før du tar deigen i. Nå må det heve i ca 1,5 timer. Dette er surdeigsbrød og det tar ekstra lang tid, men så blir de ekstra gode også. Du kan også heve i kjøleskapet over natten, så kan du steike neste morgen. Det bør uansett stå ute i romtemperatur en stund før steiking.

Baguetter ala surdeig 033

Viktig med en skikkelig skarp kniv når du snitter baguetter og brød. Har viser jeg 2 måter å gjøre dette på og du skal se hvor stor forskjell det blir når de er ferdig steikt. Det til høyre er snittet med en gang, altså før heving. Mens det til venstre snitter jeg rett før det går inn i ovnen. Viktig å dekke dem til godt, gjerne med plast så de får heve seg godt. Dette tar ca 1 time. 5 minutter før steiking tar du av plasten og lar de lufttørke litt, dette gjør vi så det er mye enklere å snitte det.

Baguetter ala surdeig 026

Her er baguettene akkurat kommet ut av ovnen, og se den store forskjellen da. Hva liker du best? Den til høyre som ble snittet før heving, den ble litt glattere, mens den til venstre er snittet rett før steiking, sprekker opp og du får knall sprø skorpe. Jeg liker denne best. Skorpen blir så skarp at du må være forsiktig når du spiser den #loveit

Viktig å steike de godt så de får den fine gyllen farge, for det skal de ha

Baguetter ala surdeig 043

Baguetter ala surdeig 052 torget

Baguetter ala surdeig 054

Og slik ble brødet i bakebollen av aluminium, flott ikke sant? Og helt uten gjær, kun på hjemmelaget surdeig. #kjempegøy

Rekebaguetter 008

Rekebaguetter 010

Rekebaguetter 048

Når man disker opp med nysteikte baguetter må man ha reker til og jeg ned på torget i vakre Bergen #rekefest. Ser det godt ut?

Rekebaguetter 109

Rekebaguetter 115 rekefest

Nei nå bare koser jeg meg masse, og nyter late sommerdager hjemme. Har 11 dager til før jeg drar ut på jobb #sommerferie2015

Rekebaguetter 086

Men da vil jeg gjerne se dine surdeigsbaguetter, og du kan jo lage noen små og store. Smøre på med ost og skinke, eller akkurat det du ønsker. I denne loffen er det litt siktet rug som gjør den ekstra saftig og litt grovere. Det blir mer mat i brødet. Så da er det bare å sette surdeig om du ikke har gjort det enda, og prøve deg på disse deilige surdeigsbaguettene.

Bare husk å fornye din surdeigsstarter, se oppskrift over. Nå bør den stå noen dager før du kan bake med den på nytt og bruke den som hevemiddel. Bruk et norgesglass og la den stå kjølig. Blir den stående i over 2 uker, må du røre litt i den slik at den for oksygen. Ellers kan surdeigen være ødelagt og du må begynne på nytt.

#sommerfølelse #rekefest #nettbakeren

Følger dere Hele Norges Kaker på Facebook? En så flott side startet av mine venner Bente og Anita, her kan du stille spørsmål og dele dine bilder, ikke bare på kaker men på alt du baker. Finn siden og lik og del. Snart 10.000 som liker. Kjempegøy.

Ha en deilig uke, masse klemmer fra Terje i vakre Bergen by.