Julevørterbrød by Nettbakeren

Må bare si med en gang at jeg er ikke noe fan av å bruke øl innen matlaging og jeg er heller ikke noe glad i å drikke det. Mange mener det skal være vørterøl i dette brødet, men da jeg fant mine gode oppskrifter fra skolen stod det heller ikke noe om øl i brødene. Men med masse deilige krydderier, godt med mørk sirup og rosiner. Og jeg satte igang å bake. Det lukter krydder enda hos meg.

Dette MÅ dere bare bake. Og fortell dine venner om det.

Julevorterbrod 060 bloggen

 Dette er det perfekte brødet til julematen, og så utrolig godt med brunost og smør. Bare prøv selv

Et julevørterbrød skal ikke være som en bolledeig, og det skal heller ikke være som en vanlig brøddeig, men en fin balanse mellom de, med litt smør og sukker, og med masse krydder og rosiner. Gyllen og mykt.

Mange spør, og dette kan du veldig enkelt bake laktosefritt. Det inneholder kun vann, og smør kan byttes ut med laktosefri margarin, og du får et kjempebra resultat. Jeg bruker ikke så mye melk i mine brød, jeg synes de blir ofte best uten. Har tilpasset oppskriftene slik at DU skal lykkes med din bakst. Dette brødet er veldig lett å bake.

Julevørterbrød by Nettbakeren (2 runde store og deilige brød)

 • 500 gram vann
 • 100 gram gjær
 • 100 gram sukker
 • 250 gram mørk sirup
 • 80 gram smør
 • 1000 gram hvetemel
 • 1 ts ingefær
 • 1 ts allehånde
 • 1 ts muskatnøtt
 • 1 ts nellik
 • 1 ts kardemomme
 • 1 ts stjerneanis
 • 1 ts salt
 • 250 gram rosiner

Jeg laget 2 runde brød av denne oppskriften. Da får du julevørterbrød a 1,100 kg, de blir store og fine. Ønsker du mindre kan du også lage det, eller hva med å ta det i en avlang eller annen type form? Tagge meg på instagram @nettbakeren #nettbakeren så for jeg se hvordan du laget de med denne oppskriften.

Du finner de fineste og de beste brødformene hos Cacas.no eller Søtesaker.no (klikk på linken for å komme til nettsiden)

Mine anbefalinger, spre det videre til alle dere kjenner.

Julevorterbrod 212

Brødet steikes som alltid midt i ovnen som jeg anbefaler for alle mine brød oppskrifter. Og ingen vifte eller noe slikt, over og under varme gir dette julevørterbrødet en så flott farge, og de blir mykt og herlig. Steikes i 35 minutter på 170 grader.

Er så glad jeg begynte å blogge så jeg fikk dele mine oppskrifter på denne måten også

Litt om hvordan jeg baker:

Jeg bruker fersk gjær når jeg baker, det er den blå pakken. Den er kjempebra til alle type baking, fra vanlig brød til super grove rundstykker eller søte boller. #Itworks. Anbefaler ikke tørrgjær da dette er et tørket produkt. Den andre er en fersk vare og mye bedre. Får du ikke tak i der du bor, bruker du tørr gjær.

Alle råvarene veies opp i bollen, du trenger ikke å smelte smør eller røre ut gjæren i vann. Det har jeg aldri gjort eller lært, så litt usikker på hvor dette kommer fra. For jeg får daglig spørsmål om smør/margarin må smeltes. Nei bare ta det rett i, samme med gjæren. Det gjelder om du elter for hånd eller i maskin. Veldig enkelt og greit.

Jeg anbefaler alle å skaffe seg en Kenwood maskin, som er ifølge meg, verdens beste elte, piske og røre maskin. Min kan også varme, da jeg bruker Kenwood master cooking chef. MEN du elter like bra for hånd, bare for å si det.

Jeg bruker mye salt i mine brød, rundstykker og boller da dette er et #bakehjelpemiddel og det vil hjelpe deg i å lykkes med baksten, og så gir det ekstra god smak.

Varm væske er kanskje noe av det viktigste, den MÅ holde minst 37 grader. Men det går kjempefint med litt over fingervarmt. Husk at når vannet treffer melet og bollen så synker gradene. Gjæren elsker varme opp til ca 40 grader. Da hever den godt og for utvikle seg.

Så min hemmelighet jeg alltid deler med dere, bak med kjærlighet. Resten går av seg selv

Deigen elter du i ca 12 minutter, og den skal gå rolig. La den kose seg på laveste spor i 6 minutter, før du setter opp litt. Da kjører vi varme inn i deigen, da den går litt fortere og gluten nettet bygger seg opp. Rosiner tilsettes helt på slutten, da unngår du å elte dem i små biter. Vi vil jo ha store, hele rosiner i brødet. Det er godt det.

Etter elting må deigen hvile, så smaker og gjæren for utvikle seg.

Hviletid heter dette og det bidrar til lengre holdbarhet på brødet. Kanskje du skal bake noen dager før jul og pakke inn og gi som julegave?

Julevorterbrod 088 ikke opne

Nå skal brødene rulles. Jeg gjør som når jeg lager rundstykker, da knar du spenst inn i deigen ved å elte de runde og stramme. Da hever de seg høye og fine. Lag noen snitt på siden med en skarp kniv. Jeg snittet disse rundt på siden.

Nå begynner allerede den deilige krydder lukten å spre seg. Det lukter jul i huset. Noe så herlig da

Nå skal de heve, eller som det heter på fagspråket, raske. Nå må de raske til ca dobbel størrelse. Dekk de godt til å sette på et lunt sted. Husk å sette på ovnen. Sett de inn på 200 grader og sett ned til 170 grader. Etter ca 35 minutter kommer disse godsakene ut.

Julevorterbrod 238

Det er så godt med smør og brunost.

Julevorterbrod 150

 Et lite utdrag fra min kommende bakebok «jeg elsker deig» blir det bra?

Julevorterbrod 230 feil blogg

Hører gjerne fra dere, kom med ideer til hva dere trenger oppskrifter på. Hva må være med i boken/bloggen? Du finner meg også på Instagram og snapchat. Add gjerne Nettbakeren.

Men nå vil jeg se din versjon av julevørterbrød 🙂 Ha en fantastisk flott helg, det skal jeg ha. Så snakkes vi snart igjen.

Klem fra Terje i vakre Bergen.
Sukkerbrød by Nettbakeren

Jeg måtte jo bruke det orginalet bilde fra første gang jeg lanserte oppskriften på mitt supergode sukkerbrød/kakebunn som er både elsket og hatet. Hehe. Ja mest elsket da, for dere alle får det så bra til. Jeg får daglig tilbake meldinger på denne FANTASTISKE oppskriften. Og jeg har aldri lagt skjul på at den kommer fra min skole og min flinke lærer Ingebjørg. I dag deler jeg den på nytt med litt linker og nye tips. En stor takk til alle dere som deler denne og alle mine oppskrifter. You rock my world.

Bakemag sukkerbrød

Det var på bakeskolen jeg første gang bakte denne, og for å si det slik, jeg ble forelsket. Dette er min favoritt oppskrift og jeg vet det blir din også. Den lykkes alle med, men jeg har også lest, og jeg måtte le litt…..

«Er det noen som har en oppskrift på kakebunn som er god? Jeg kan ikke bruke Nettbakeren sin da den blir alt for høy»

Og flere kake bloggere har også lagt ut denne oppskriften, veldig kjekt dere deler. Tusen takk jenter.

Hannes kaker (klikk på link for å komme til bloggen)

Heart4cakes (klikk på link for å komme til bloggen)

Lilliansverden (klikk på link for å komme til bloggen)

Mammasbakeri (klikk på link for å komme til bloggen)

Hverdagskos (klikk på link for å komme til bloggen)

Passion4baking, Manuela Kjeilen, norges største kakeblogger elsket denne oppskriften og har tatt den med i sin bakebok «Manuelas romantiske drøm» Du kan se bilder og tekst i hennes bok der hun viser mange typer kaker med min  fantastisk gode oppskrift.

Og dette er bare noen av dem, det finnes hundrevis av bilder på nett, se gjerne på Instagram og bruk hashtagg #nettbakeren neste gang du tester ut denne oppskriften som alle snakker om. Om ikke du har prøvd den. Bak og så hører jeg fra deg.

Sukkerbrød by Terje Skaar (oppskriften er til 1 rund form a 24 cm)

 • 5 egg (temperert)
 • 200 gram sukker
 • 1 ss vann
 • 150 gram hvetemel
 • 50 gram potetmel

Og det var det, ingen bakepulver i denne. Eggene gjør at denne vil heve seg luftig og høy. Og viste du at det er mye lettere å misslykkes med et sukkerbrød om du har bakepulver i? Jeg vet du får dette til. #lykkebakst #perfektsukkerbrød

Et tips jeg fikk av fineste Bente fra Hele norges kaker (inn å like siden på facebook) var å raspe litt sitronskall i den. Gir en herlig, frisk smak. Kjempetips vennen. Du er jo vår alles bakevenn. Vi er så takknemlig for alt du svarer på og dine beste tips. Du er unik Bente. Hun levere også spiselige bilder.

#nettbakeren #sukkerbrød #kakebunn #nr1oppskrift #branok #byterjeskaar

Men hva er viktig for å lykkes med denne? Jeg bruker alltid rom tempererte egg. Altså egg som har fått stått ute, om du tar eggene rett fra kjølen må du ha dem i en skål med varmt vann først, da blir de perfekt temperert og du vil få et kjempebra resultat. Dette gjelder til all baking av kaker. Du for et mye større volum av tempererte egg. Mine egg står alltid ute uansett da jeg baker så masse nå til min kommende bakebok «jeg elsker deig – fra brød til kaker»

Jeg bare elsker denne eggekartongen. Jeg blir bare glad av å åpne den. Aner ikke hvorfor, but is staying in my heart.

Sukkerbrod by Terje 026

Nettbakeren garanterer bedre bakeresultat med rom tempererte egg

Egg og sukker piskes godt opp, til en herlig eggedosis. Den bør gå i minst 10 minutter, da får du pisket inn masse luft. Det liker vi.

Så skal vannet i, skru ned litt på hastigheten og ha i 1 ss med lunket vann. La den gå noen minutter til massen blir seig og fin.

Melet og potetmel må siktes, jeg pleier å sikte dette over et bakepapir. Det tørre skal vendes inn i massen, altså ikke røres eller vispes, da mister du mye av luften du nettopp har brukt 15 min på å piske opp. Jeg bruker en slikkepotte og så vender/løfter jeg det forsiktig inn til alt er godt blandet. Du finner de fineste og beste slikkepotter her: (klikk på link så kommer du til produktet)

Sukkerbrod by Terje 027

 

Sukkerbrod by Terje 043

 Melet skal siktes inn for hånd, du skal ikke gjøre dette med maskin da du kan miste mye luft

Sukkerbrod by Terje 073

Sukkerbrod by Terje 060

Har du husket å sette på ovnen? Kakebunner og andre kaker skal alltid inn i for varmet ovn. Jeg setter min hybelkomfyr på 170 grader, og du må ikke åpne ovnen før det er godt ca 30 minutter. Gjør du dette kan den falle sammen.

Da er den klar til å gå i en godt sprayet form, gjerne med bakepapir i bunnen.

Og etter ca 35 minutter kommer den herligste og saftigste kakebunnen ut.

Sukkerbrod by Terje 074

Sukkerbrod by Terje 078

Bakemag sukkerbrød

Jeg fikk også publisert min oppskrift i magasinet fra Bake, bare så trist å lese at det er nå over for dette bladet. Var en stor ære å få være med i dette. Tusen takk Bake og til deg Ellen, redaktør i BAKE.

Bakemagasient kake 001 rette farger kake

Blir bare så glad av de flotte kakebunnene dere lager. Dere er så flinke og veldig kjekt for meg å se. Tagg meg gjerne på Instagram når du baker sukkerbrød by Terje Skaar, for jeg vil gjerne se enda mere. Add Nettbakeren på Snapchat.

Og husk å ta turen innom mine favorittbutikker som Cacas som har sin hovedbutikk i Oslo, men også et stort utsalg her i Bergen på Wallendahl som ligger i Strandgaten. Der må du ta turen innom. Klikk her for å komme til nettbutikken.

Og så er vi så heldig her i vakre Bergen å ha Søtesaker, I love that store.

Vis meg ditt SUKKERBRØD/KAKEBUNN. Klem fra Terje i vakre Bergen.

 

 

 

 
Bergens beste julebrød

Bake someone happy leste jeg for en tid siden. Det bare gikk rett i hjerte på meg, det å bake noen glade, for det kan du. Jeg kaller det lykkebakst og med dette utrolig deilige og saftige julebrød vil du bare smelte alle. Det inneholder masse rosiner og litt ekstra krydderier. Og sjekk ut den stilige formen jeg har bakt det i. Har du noen gang bakt brød i slike?

Hvem vil du bake glad i dag?

Vardo og julebrod 263 bilde 1

Bare elsker å bake i disse kakeformene fra Cacas, og de er perfekt til å bake brød i. Du finner dem her: (klikk på link og du kommer rett til produktet) Den flotte formen heter Cascade og nå skal jeg vise deg hvor flott julebrødet blir.

Julebrød (du får et brød av oppskriften som passer perfekt til formen)
 • 125 gram vann
 • 125 gram melk (H-melk)
 • 100 gram sukker
 • 100 gram smør
 • 100 gram gjær
 • 500 gram hvetemel
 • 1 egg
 • 1 ts salt
 • 1 ts kardemomme
 • litt muskattnøtt
 • 200 gram rosiner (taes i på slutten av eltetiden)

Bruk fersk gjær, det er den blåe pakken. Varm melk og vann sammen til ca 37 grader. Fingervarmt. Vei opp alt det tørre, og ha i smør. Du trenger ikke smelte dette. Ha i egg og hell den varme væsken over.

Brødet steikes midt i ovnen på 175 grader i ca 35 minutter.
Jeg elter hvetedeiger i ca 10-15 minutter, da får du en skikkelig smidig og deilig deig
Rosiner tar du i minuttene før deigen er ferdig eltet. Grunnen til dette er at da får du hele fine rosiner i brødet og ikke småbiter.
Vardo og julebrod 192
Sjekk den STILIGE formen, dette er must have. Du finner den her:
Vardo og julebrod 203
Deigen bør hvile i 30 minutter før vi ruller den ut. Start med å smøre formen godt, den har non stick belegg men jeg anbefaler at den smøres. Da vil det mye lettere komme ut av formen helt.
Rull en lang pølse, omtrent på omkrets av formen.
Vardo og julebrod 221

 

Vardo og julebrod 224
Det må heves til dobbel størrelse, jeg steikte mitt da det nesten var kommet opp til kanten. Tok ca 1 time å heve. Husk å heve på et lunt sted.
Dekk til formen med kling film under hevingen så det ikke tørker ut.
Vardo og julebrod 249
Vardo og julebrod 309
Vardo og julebrod 261 bloggen lys
Man blir bare glad av slike brød. Tenk å gi det som en gave? Pakke inn til julaften. Åpne litt før de andre pakkene…
Vardo og julebrod 263 bilde 1
Fotoshoot med julebrød nov 2015 036
Fotoshoot med julebrød nov 2015 053
Fotoshoot med julebrød nov 2015 049
Fotoshoot med julebrød nov 2015 016
Fotoshoot med julebrød nov 2015 041
Fotoshoot med julebrød nov 2015 020
Fotoshoot med julebrød nov 2015 029
Fotoshoot med julebrød nov 2015 027
Fotoshoot med julebrød nov 2015 004
Følger dere mine fristelser og mitt bakekaos på Snapchat? Legge ut litt videoer også.
Følg meg gjerne på Instagram og facebook også.
Varme klemmer fra Terje i vakre Bergen.