1

Hvit og deilig brownie

Eller var det white blondie dere kalte denne? Skjært barn har mange navn og når jeg delte denne #herligheten kokte det på min instagram  og på facebook. Navnet hvite blondine kom raskt frem på Hele norges kaker, en side jeg elsker å dele mine kakebilder. Da sier vi det. Denne er laget med hvit belgisk sjokolade og masse M & M. Kan det bli bedre eller søtere?? Hehe…..

Hvite brownie og blogg 210 bilde 1

 Jeg vil ikke engang tenke på hvor mange kalorier et stykke har….kanskje 1000 #herlig #yummi

Hvit brownie (jeg laget i en form som målte 30 cm x 23)

  • 4 stk egg
  • 450 gram sukker
  • 200 gram hvetemel
  • 200 gram smør
  • 200 gram hvit sjokolade (cacas.no)
  • 175 gram M & M (sprinkle i deigen)
  • 1 klype vaniljepulver (cacas.no)
  • 1 klype maldon havsalt

Hvite brownie og blogg 028

Fremgangsmåte:

Når man lager brownie og andre kaker som skal røres sammen, bruker vi grind på maskinen. Da blir denne kaken ekstra saftig, og ikke luftig som en sjokoladekake. For det skal den ikke være. Rør sammen sukker og egg, bruker du maskin kan du la denne gå på laveste hastighet. Smelt smør og ha i sjokoladen Callebaut, rør godt så alt er godt smeltet. Ha i eggeblandingen. Sikt inn hvetemel, og ha i ekte vanilje og maldon havsalt. Alt røres sammen til en deilig masse. Til slutt rørte jeg inn  M & M eller du kan sprinkle dem over og trykke dem litt inn i deigen.

Men nå tror jeg det er på tide å smake litt

Steikes midt i ovnen på 180 grader i ca 20-25 minutter. Sjekk etter 20 minutter.

Jeg bare digger Maldon havsalt, det var på Hurtigruten jeg fikk en så stor kjærlighet for dette. Alle kokkene brukte jo dette og jeg tenke bare «hva er det med dette saltet?» Joda det er både flakene og den smaken det gir. Jeg betaler gladelig det lille ekstra for dette. Det gir en helt unik smak og det passer til alt, når du smeltet sjokolade, baker kaker, baker brød eller rundstykker eller koker en deilig suppe. På med Maldon havsalt og kjenn forskjellen!

Hvite brownie og blogg 138 fargerik

Jeg elsker brownie som er litt våt inni og sprø utenpå

Hemmeligheten til den deilige smaken ligger i sjokoladen. Jeg ble tidlig forelsket i Callebaut sjokolade, som er en EKTE kuvertyr sjokolade av beste kvalitet. Vi brukte denne sjokoladen på min bakeskole og vi bruker denne på Hurtigruten. Hos Cacas finner du denne fantastiske sjokoladen Callebaut  (klikk på link og du kommer rett til produktet)

Hvite brownie og blogg 036 blogg

Brownie må steikes akkurat passe, den skal være seig, nesten litt våt inni, og sprø utenpå. Det varierer fra ovn til ovn. Jeg steiker alltid i en for varmet ovn og som dere alle vet steiker jeg alt i en bitte liten hybelkomfyr. Lær din ovn å kjenne.

Hvite brownie og blogg 081

Hvite brownie og blogg 152

 Oi ble vist litt skjevt….hehe….kaloriene tynger #kosetid

Hvite brownie og blogg 202

Hvite brownie og blogg 198

 Få kaker og brød på flotte stett fat. Løft kakene opp, det skal så lite til.

Hvite brownie og blogg 212

 Jeg bare elsker denne servietten på bildet #velbrukt den betyr mye for meg

Men nå vil jeg se DIN brownie, for denne oppskriften må du bare teste ut. Og prøv deg fram, kanskje vil du tilsette noen salte nøtter i tillegg eller andre ideer? Du finner meg både på instagram #nettbakeren @nettbakeren og på facebook.

Følg meg gjerne og tagg meg gjerne når du lager en av mine oppskrifter for jeg vil gjerne se.

Som dere vet har jeg selv drevet bakebutikk i 3 år, dessverre måtte jeg legge ned. Anbefaler på det varmeste www.cacas.no og www.sotesaker.no – her finner dere alt dere trenger innen baking. Jeg bruker utstyr og råvarer fra disse. Det burde du også, for de har ALT du trenger.

Kos dere masse med bakingen. Varme klemmer fra Terje Skaar, Nettbakeren 🙂

Ord om visdom blogg

Tusen takk for de fine ord dere sender til meg.

#chaseyourdreams

 

 




Brownie med pistasjenøtter

Dette må bare være verdens letteste og beste oppskrift på brownie. Den ble så utrolig seig, og sprø oppå. Nesten litt våt inni, som dere ser på bilde. Hemmeligheten min er å bruke Callebaut sjokolade. Dette er den fineste belgiske sjokoladen og en liten klype Maldon havsalt. Da er det bare å sette i gang med bakingen, denne tar bare noen minutter å røre sammen. Er kaffen klar?

Brownie ala nettbakeren 036 blogg

Denne brownien er utrolig enkel å lage, det var en oppskrift jeg hadde liggende som jeg helt hadde glemt, nå er jeg helt forelsket i den. Måtte opp på fløyen i dag og etter jeg spiste 2 svære stykker av denne….

Det er sjokoladen som gjør den gode smaken. Callebaut er min favoritt sjokolade, vi bruker også denne på Hurtigruten. Du kan bestille den her hos Cacas.no  (klikk på link og du kommer rett til produktet) 

Jeg bruker også ekte vanilje, da bruker jeg denne fra Cacas.no (klikk på link og du kommer rett til produkt) Den er utrolig drøy og du finner den på flere av mine oppskrifter. Dette er #musthave

Brownie (jeg laget i en form som målte 30 cm x 23)

  • 4 stk egg
  • 550 gram sukker
  • 200 gram hvetemel
  • 200 gram smør
  • 200 gram sjokolade
  • 5 ss bakekakao
  • 1 pose pistasjenøtter (det var 175 i den jeg kjøpte på Rema 1000)
  • 1 klype vaniljepulver
  • 1 klype maldon havsalt

Mer skal det ikke til for å bake denne deilige kaken. Tar 5 minutter å røre sammen, og 25 min i ovnen. #LYKKE

 Fremgangsmåte:

Når man lager brownie og andre kaker som skal røres sammen, bruker vi grind på maskinen. Da blir denne kaken ekstra saftig, og ikke luftig som en sjokoladekake. For det skal den ikke være. Rør sammen sukker og egg, bruker du maskin kan du la dette gå på laveste hastighet. Smelt smør og ha i sjokoladen, rør godt så alt er godt smeltet. Ha i eggeblandingen. Sikt inn hvetemel, kakao og ha i vanilje, havsalt og pistasjenøttene.

Steikes midt i ovnen på 180 grader i ca 20-25 minutter. Sjekk etter 20 minutter.

Nå skal du smake, slikke bollen – det var godt ja? Ja jeg vet

Brownie ala nettbakeren 033 Elsker

Jeg bruker alltid bakepapir i langpanner, min målte 30cm x 32 cm og da ble den akkurat slik jeg mener brownie skal være. Ovnen skal være for varmet til 180 grader, det tar ca 25 minutter. Men dette kommer helt an på din ovn. Jeg steiker i en liten #hybelkomfyr så mitt beste tips er å sjekke den etter 20 min. Den skal være litt løs, den setter seg når den deilige sjokoladen har stivnet. Da blir den seig slik brownie skal være.

Se så lekkert….klarte jeg å friste deg i dag og ja. #nettbakeren #fristelser

Brownie ala nettbakeren 049

Kaffe er jo et MUST til denne kaken, og min gode venn Siri Berntsen, som jeg traff for første gang på Cacas i Oslo på shopping, startet i 2013 sin egen nettbutikk Covin.no  (klikk på linken så kommer du til hennes flotte nettbutikk) som selger spesialkaffe, te og utstyr. Jeg elsker jo kaffe så det er bare å fin din favoritt blant alle de ulike kaffebønnene Covin selger.

Brownie Covin 002 bit

 

Og der var min kaffe klar, nå skal jeg kose meg. Tipser dere om min favorittkaffe hos Covin.no (klikk på link )

Brownie Covin 009 kaffe

Nå vil jeg høre fra deg.

Du finner meg også på Instagram, facebook og snapchat, legg til Nettbakeren – thats me

 




Vikingbrødet med linfrø og sesam

Utrolig stas og bli kontaktet av #NORDICWARE som kanskje selger verdens beste former. De er bare rå stilige og veldig solide. Det er et bilde av en viking på formen så da måtte jeg jo lage Vikingbrødet og det vil jeg ha masse godt i. og det skal være grovt. Skikkelig saftig, med masse smak og dekorert med solsikkefrø.

Nordicware bloggen viking

Til dette brødet har jeg brukt formen #heritagebundt, det er en veldig stor form, rommer 2,4 liter. Av oppskriften får du 2 stk brød, et stort i denne formen og et mindre ett, eller lag noen rundstykker av resten. For her blir det bare smuler igjen…….

Jeg var så heldig å fikk en del former i posten fra Nordicware som jeg skulle testbake i. Og jeg må bare si jeg ble forelsket i disse med engang. De er så flotte, og ikke bare til puddinger og kaker med også til brød. Ta med til bryllup, konfirmasjon eller på med et blått/rosa sløyfe til dåpen. Genialt ikke sant. Du vil ELSKE disse formene.

Her kan dere se den tøffe logoen og slik ble Vikingbrødet til (men små tips fra Bente fra Hele norges kaker)

Mamma og formen Nordic 019 logo

Formene finner du i enkelte Traktøren butikker og på nett. Bare spør etter de neste gang du er på Traktøren.

Kjærlighet ved første bit

Vikingbrødet (2 stk brød)

  • 1000 gram hvete og rug (grovbakst)
  • 500 gram kulturmelk
  • 150 gram vann
  • 100 gram sesam
  • 100 gram linfrø
  • 60 gram margarin
  • 100 gram gjær
  • 10 gram salt

Jeg bruker den melblandingen som heter «grovbakst», som er en blanding av siktet hvetemel, sammalt hvete grov og sammalt rug grov. Væsken må varmes til minst 37 grader. Alt blandes og væsken helles over. Du trenger ikke smelte margarin. Jeg bruker Melange, det er bakeeksperten. Kulturmelk i brød gir ekstra saftige brød, med god holdbarhet og mye smak. Dette blir bra.

Elt deigen godt sammen, enten for hånd eller med maskin. De fleste bruker vel maskin i dag, eller??

Når jeg tenker på vikingbrød tenker jeg dette var et brød som lå lenge på varme heller og fikk heve og utvikle masse smak. Et stort og saftig brød. Så da er det bare å sette deigen til heving i ca 1 time. Press ned og la luften slippe ut etter 30 min. Dette er grovt brød og trenger litt ekstra modningstid.

Litt ekstra kjærlighet noe vi alle trenger

Jeg tok av 500 gram som jeg lagde et mindre brød av, resten tok jeg i Nordicware formen. Håper dere får tak i en av disse formene og tester de ut. De er bare helt supre.

Jeg anbefaler at du smører formen godt, de har belegg, men jeg anbefaler det uansett. Jeg bruker Pals formfett, det er verdens beste. Det er så drøyt i bruk, og alt løsner så lett som bare det. Disse kan du kjøpe hos Pals, de selger fra utsalgene deres i de store byene. Om du ikke får tak i så sender du meg en melding så skal jeg ordne en til deg.

Spray godt og ha på masse frø så det kommer i alle rillene, jeg brukte solsikkefrø

Rull brødet til en avlang pølse og press dette godt nedi formen, viktig at det kommer deig jevnt i hele formen. Dekk til med plast og la det heve. Jeg hever det nesten til det kom til toppen, så snur jeg dette på en bakeplate med papir og setter inn på 250 grader.

Sett ned temperaturen til 220 grader, og steik dette i ca 40 minutter. Jeg anbefaler du tar av formen de siste 10 minuttene. Og har du nå sprayet og snudd formen slik jeg forklarte er det bare å løfte den opp. Bruk bakehansker!

Se for et fantastisk brød du har fått. I love it. Husk at dette med heving av brød i form er litt prøving og feiling. Noen ganger blir det for stort, kanskje for lite. Kommer helt an på hvor varmt du hever det.

Nordic Ware Kaptein Vikingbrod 073

Jeg sier bare jo større brød desto bedre

Nordic Ware Kaptein Vikingbrod 070 bloggen

Et brød til kapteinen og hans crew? Jeg jobber jo på båt og dette brødet kan du overraske alle med. Her setter jeg kapteins luen på, var ikke det litt cuult?

Nordic Ware Kaptein Vikingbrod 132 Kaptein

Og hvorfor er det bare flotte kaker som får komme på stett fat? Jeg setter mitt brød på det fineste krystall jeg. Ble det fint?

Nordic Ware Kaptein Vikingbrod 168 face2

Det er jo bare gøy å bake i disse formene, alt blir jo så fint. Så dette nå dere bare prøve, MEN aldri bakeformer i oppvaskemaskin uansett hva produsenten sier. Vask dem for hånd, de er så lette å holde reine. Bare et lite tips fra meg.

Er dere på Instagram? Jeg og, Nettbakeren, følg meg for flere flotte brød og bilder.

Tusen takk til alle dere som inspirerer meg. Etter regn kommer det sol og i dag stråler jo Bergen igjen. Bake litt og så ut på tur. Kanskje jeg skal ta brødene med på en liten luftetur hihi 🙂




Lagerkveld hos Søtesaker i Bergen

Er dere klare for et nytt #kake #shoppe treff hos Søtesaker? Tirsdag 6 oktober fra 18.00 – 20.00 holder jentene der lageråpent for oss. Og jeg tar med noe veldig fristende…..hva det er for du smake på der. Vi skal skravle, shoppe og bare ha det GØY sammen. Dette blir en topp kveld.

Sotesaker kaketreff

Søtesaker har bergens største utvalg av kakepynt, farger, fondant, marsipan og alt du kan tenke deg av perler. De to søte damene som driver butikken, eller lageret er helt herlige, og holder lageret åpent så vi kan alle møtes der tirsdag 06 oktober.

Og vi får 15% avslag på HELE BUTIKKEN og damene som driver den lover en suprise!!!!

Tar bare noen minutter med buss fra sentrum, ta buss nr 4 som går mot Fyllingsdalen. Den stopper like ved politiet/forsikringen, og Søtesaker ligger like ved treningssenteret. Se lapp om lagerkveld.

Du finner adressen deres her www.sotesaker.no

Sist vi møttes hadde jeg med mange av disse deilige bollene……..ville bare friste dere ALLE

Boller til kaketreff

Lyst å smake du og? Hva jeg tar med denne gang får du smake tirsdag 06 oktober 18.00 hehe

Søtesaker og sommerboller 039 Instagram sommer rett

Fine Maybritt bare jeg kommer og sa det var de beste bollene hun hadde smakt. Hun kommer denne gangen også, dere MÅ bare møte henne. (om du kjenner henne ikke fortelle til henne at bildet ligger her……da dreper hun meg. Hahaha. Gode Maybritt

Maybritt

Flotte logoen til Søtesaker og sjekk all den fondanten. Og denne posen ble alt for liten for meg…….dere vet jeg har rosa belte i SHOPPING

Pose logo

Tommelen opp til denne flotte butikken. Er egentlig et lager men så kjekt der så jeg sier kakebutikk 🙂

Tommel opp

 Babe D e du det

Sotesaker treff 2015

 

Men da sees vi på Søtesaker i Bergen på tirsdag 06 oktober, fra 18.00 – 20.00

Del mitt inlegg og spre ordet om denne flotte butikken. Vi sees der og ta en titt på www.sotesaker.no

Ha en deilig helg alle sammen. Fløyen is next on my list. MEN hva skal dere i helgen??




Prinsesseboller

Hvem kan motstå nysteikte og varme boller, ikke jeg. Klarer ikke engang vente til de er kalde før jeg glaserer dem. Namminammi. Jeg tror jeg bare elsker alt som er søtt, og med masse glasur, rosiner og vaniljekrem. Dette er den ultimate oppskriften. You cant do wrong med nysteikte boller. Og smisking er lov 🙂 Er dere ikke enig med meg?

Melder disse på i konkurransen Norges beste bakst jeg, stemmer dere på meg og mitt bakverk?

Prinsessebolle blogg bilde 1

 

Denne bolleoppskriften er bare så god, den skal være smidig og lett å elte. Hvetemel har forskjellig evne til å suge til seg væske, men bare juster med litt mel/væske til den perfekte deig, som er lett å kjevle.

Prinsesseboller (ca 40 stk)

  • 500 gram vann
  • 500 gram melk (H melk)
  • 300 gram sukker
  • 400 gram margarin
  • 200 gram gjær
  • 2000 gram hvetemel (ca)
  • 10 gram salt
  • 10 gram kardemomme

Dere vet jeg elsker å bake store deigen i min Kenwood, men legger med halve oppskriften her også 🙂 Jeg elsker deig

Prinsesseboller (ca 20 stk)

  • 250 gram vann
  • 250 gram melk (H melk)
  • 150 gram sukker
  • 200 gram margarin
  • 100 gram gjær
  • 1000 gram hvetemel (ca)
  • 5 gram salt
  • 5 gram kardemomme

Men før vi elter deigen må vi lage den deiligste vaniljekremen, silkemyk og med masse ekte vaniljekrem. More is More.

Klikk her og du finner oppskrift og fremgangsmåte. Hva er bedre en nykokt vaniljekrem?? #lykke #vilbaresmake

Jeg kjenner den deilige vaniljelukten allerede, are you ready?

Deigen skal eltes smidig og glatt, det tar ca 10 minutter. Bruk alltid elte kroken. Du skal ikke bruke grind på gjærbakst.

Jeg elsker deig 2

Jeg brukte 1 pk rosiner til disse bollene, da er det MASSE rosiner i. Deigen bør få hvile i 30 minutter før du begynner å kjevle den. Dekk den godt til med klingfilm, eller ha et fuktig klede over bakebollen.

Møllerens skjorte 015

Da skal vi kjevle den. Trikset er å ha litt mel under, kjevle den tykk og avlang. Jeg bruker en vanlig tre kjevle.

Prinesseboller blogg

 Jeg sier bare mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.

Smør kremen utover hele deigen, et deilig lag med kremen. Bruk en slikkepotte eller en kakespade.

Krem på deig blogg bilde 5

Jeg brukte 1 pk med rosiner, bare til å fordele de godt. Husk å ha helt ut i kantene.

Rosiner bilde blogg

Min hemmelighet er å rulle deigen ganske tykk, som du ser på bilde. Da får du flotte boller som blir STORE. #welove

Rull mot deg, og pensle siste kanten med litt vann. Da klistrer den seg lett sammen. Eller litt vaniljekrem……(tynt lag der)

Deig rullet blogg

Rull den til blogg

Og så skal vi kutte dem. Olala se her da, blir det bra tror dere?

Prinsesse snurr rosiner

Møllerens skjorte 113

La dem heve på et lunt sted til minst dobbel størrelse. Hev de med plast over, slik at de ikke tørker. Jeg hever mine oppå ovnen min. Der hevet de seg i 45 minutter. Vi elsker jo store og DEILIGE boller.

Heving boller prinsesse

Prinsesseboller blogg 6

Steikes ved 180 grader, jeg steiker alltid på HØY temperatur og med kort steiketid. Til de er gyllen og fine, ca 10 – 12 minutter. Nå skal vi aprikotere dem for å bevare all fuktigheten. Jeg har her brukt aprikossyltetøy, og jeg pensler mens de er glo varme.

Se så de skinner, er ikke rart vi kaller dem prinsesseboller.

Prinsesseboller uten glasur

Glasuren renner…..for jeg har ikke tid å vente til de var kalde. MÅTTE SMAKE. Og de ble helt nydelig. Ha melis i en bolle, tilsett vann, bare litt og rør til en seig glasur. Thats it. Less is MORE hehe

Prinsesseboller blogg 7

Prinsessebolle blogg 8

Prinsesseboller blogg 9

Har dere sett min nye og fine skjorte??

Prinsesseboller blogg 10

Og jeg har allerede spist meg mett på disse deilige bollene. De ble så gode og myke.

Følg meg gjerne på Instagram hvor jeg deler masse bilder og tips. Må vist ut på en liten trimmetur jeg nå. Fløyen next, kem e med?

Klem fra Terje i vakre Bergen.




Sommerboller

Hei alle sammen. Har akkurat kommet tilbake fra fløyen, et sånt regnvær ute da, men bare så deilig. Blir så lett å tenke, man blir glad av å bare vandre rundt. Hva gjør deg glad? Bak deg glad sier jeg, og selv om solen ikke skinner i dag er det alltid godt med sommerboller eller solboller som noen sier. Jeg laget disse deilige bollene da vi skulle på kaketreff på Søtesaker i Bergen, og de ble bare så populære. Helt fantastisk til nytrukket kaffe som vi ble servert av damene bak kakebutikken. Denne oppskriften må dere bare bake neste gang. Og med masse kanel i svingene…….NAM NAM #LYKKEBAKST

Søtesaker og sommerboller 039 Instagram sommer rett

 

Sommerboller (ca 40 boller)

  • 500 gram vann
  • 500 gram melk (H melk)
  • 300 gram sukker
  • 400 gram margarin
  • 200 gram gjær
  • 2000 gram hvetemel (ca)
  • 10 gram salt
  • 10 gram kardemomme

Bollene steikes på 180 grader i ca 10 – 12 minutter til de er gyllen og fine. Jeg har ingen vifte, midt i ovnen på over og under varme.

Jeg elsker å lage gjærbakst, og med en god oppskrift er det lett å få til disse deilige bollene.

Hvetemel mengden er ca, noen ganger må man justere litt underveis. Deigen skal være myk, lett å jobbe med og akkurat slik at den ikke henger på benken. Dette er en stor oppskrift og du får ca 40 boller av denne. Jeg elsker å lage store deiger så jeg kan friste mange slik jeg gjorde på Søtesaker, legger med link her til butikken deres i vakre Bergen, ta gjerne en titt SØTESAKER

Legger med oppskriften for dere som vil lage mindre deig #jegelskerdeig 🙂 just for you

Sommerboller (ca 20 stk)

  • 250 gram vann
  • 250 gram melk (H melk)
  • 150 gram sukker
  • 200 gram margarin
  • 100 gram gjær
  • 1000 gram hvetemel (ca)
  • 5 gram salt
  • 5 gram kardemomme

Å lage gjærbakst er veldig lett med en god oppskrift, men viktig å bruke godt varmt vann. Jeg blander alt sammen, også gjæren, og så heller jeg væsken over som må holde minst 37 grader. Varm opp melk og vann sammen. I denne oppskriften bruker jeg #margarin som har en utrolig god bakeevne, gir god smak på bollene og veldig fin mykhet. Vi bakte alltid med margarin hjemme og på skolen som denne oppskriften kommer fra. Men om du ønsker kan du bruke smør eller olje. Finn din favoritt. Jeg har funnet min.

Viktig å elte gjærdeiger godt, de skal bli helt glatt og smidig. 6 minutter på langsomt og 6 minutter på litt fortere med elte kroken blir veldig bra i min #KENWOOD maskin. Du kan også fint elte uten maskin, bare rør alt godt sammen først, så tar du alt på bakebenken og knar skikkelig godt. Når du har fått en deilig og glatt deig, må den hvile i 30 minutter. Da for gjæren formere seg og den for utvikle god smak.

Denne gangen fusket jeg litt, for jeg brukte piano vaniljekrem, som er veldig god. Men hjemmelaget er BEST. Men ble bare ikke til at jeg fikk laget dette før kakemøtet og da var nærbutikken her god og ha. Men det ligger en skikkelig god og lett oppskrift på vaniljekrem her på bloggen som er perfekt til disse bollen, søk bare etter vaniljekrem.

Har du laget skillingsboller før? Disse lages på samme måten. Du kjevler ut en stor leiv, lang og brei. Den skal bli avlang. Så kan du enten pensle med vann, ha på sukker og kanel, eller lage en smør, sukker og kanel blanding som jeg gjorde her.

Rør smør mykt (det beste er å ha det stående ute så det er helt mykt, smøre over deigen, ha på sukker og kanel og så ruller du deigen stramt sammen. Da får du en tykk pølse som dette og så kutter du opp herlige boller, se her da. #YUMMI #KANELOGSUKKER

Søtesaker og sommerboller 001

Den flotte rosa kniven har jeg kjøpt på Clas Ohlson, den er helt perfekt til å dele opp slike boller med. Ingenting fester seg på den, og den er sylskarp.

Søtesaker og sommerboller 011 bella bella

Sett bollene på et brett med bakepapir, for nå må de heve lenge. De skal bli dobbelt så store. Dekk til bollene med kling film, da tørker de ikke ut. Jeg pleier å sette på ovnen på fullt og la de stå og kose seg oppå den. Jeg har et slikt stativ jeg kan sette flere brett oppå hverandre. Eller du kan fulle oppvasken med varmt vann og sette brettet over der. La de heve i en time, eller til du ser de får dobbel størrelse og da er det på med vaniljekrem. Ha den gjerne i en sprøytepose og lag en deilig klump med krem. Bare press litt ned og sprøyt.

Steikes på 180 grader i ca 10 – 12 minutter, til de får en gyllen og flott farge. Jeg har ingen vifte i min lille hybelkomfyr så jeg steiker alt jeg baker på over og under varme. Funker som bare det. Sjekk disse bollene…

Søtesaker og sommerboller 018

Ser de gode ut?

Søtesaker og sommerboller 019

Bollene må avkjøle seg noe før du har på melisglasur. Denne lager du av litt vann og melis, bare å røre sammen for hånd. Ha gjerne opp i en sprøytepose, lettere å få det fint da og denne fine rundingen som bare lyser #sommer

Søtesaker og sommerboller 037

 Med masse vaniljekrem og glasur, kan det bli bedre? #sommerboller #lykke #bergen #happyboy

Søtesaker og sommerboller 042

Og her ser dere den herlige gjeng som kom på Søtesaker i Bergen den kvelden, som fikk smake disse herlighetene…..

Søtesaker og sommerboller 049 Sommertreff

Dere kan tro vi hadde det kjekt med disse herlige damene og Ole da. Kjenner du noen av disse kanskje? Lyst å bli med neste gang. Kommer med flere slike kaketreff sammen med de herlige damene bak butikken, eller kakelageret på Søtesaker. Følg meg gjerne på instagram og facebook, Nettbakeren så deler jeg der og, neste gang det blir nytt kaketreff.

En utrolig kjekke kveld, men nå må du og jeg møtes…enig? 🙂

Søtesaker og sommerboller 039 Instagram sommer rett

Kos dere med bakingen og denne oppskriften på deilige sommerboller. Klem fra Terje i vakre Bergen.

Tagg meg gjerne om dere kommer på besøk her, og legg igjen en kommentar så tar vi et konditori besøk sammen.




Deilig vaniljekrem

Så artig å høre flere og flere av mine lesere kjøper seg Kenwood maskin. Som dere vet elsker jeg denne maskinen, og jeg har den med varme plate på også, Kenwood Cooking chef Major. I dag kokte jeg vaniljekrem i min, den ble superdeilig og det geniale med denne maskinen er at den rører og holder perfekt temperatur for deg. Du kan selvfølgelig koke denne på vanlig platen i en kjele, men da må du rør og passe på hele tiden. Vaniljekrem er så godt, både varm og kald. Perfekt i boller, wienerbrød og kaker.

Vaniljekrem 016 blogg

Takk for alle tipsene dere kommer med. En herlig kakedame sendte melding til meg og lurte på om jeg hadde sett de nye krukkene fra Clas Ohlson, så da bar det rett på butikken og se her så flotte da. Ligner litt på norges glassene med rosa skrukork. Rommer 500 ml/5 dl og de har pakning inni skrulokket slik at de blir helt tette. Jeg ble veldig glad i disse og ville lage vaniljekrem i dem så jeg har til bollebakingen i morgen.

Deilig vaniljekrem

  • 400 gram H melk (4 dl)
  • 100 gram fløte (1 dl)
  • 120 gram sukker
  • 80 gram eggeplommer (4 store eggeplommer)
  • 50 gram maizena
  • 1 stk vaniljestang/eller litt vaniljepulver

Bruk en vaniljestang, eller som jeg bruker vaniljepulver, dette finner du her. Ekte vanilje gir et skikkelig kvalitets tegn på kremen, og en nydelig smak. Jeg bare elsker når man kan se alle de svarte prikkene. Bruker du stang, snitt den og ha i en kjele.

Vaniljekrem 029 cacas

Jeg varmer min krem i maskinen min, men du kan også varme den i en kjele. Vei opp alle ingrediensene, jeg brukte en vekt og veide alt, synes dette er det letteste jeg. Visp gjerne eggeplommene lett sammen først. Varm opp melk, sukker, eggeplomme og vaniljestang til ca 90 grader. Like under kokepunktet. Skal ikke koke da sprekker eggene. Rør ut maizena med 1oo gram/1 dl kremfløte til en jevn og klump fri masse. Hell i blandingen. Så skrur du ned temperaturen noe, jeg satte min Kenwood på 85 grader. Man kan også kjøpe termometer til bruk til slike ting, gjerne greit å ha om man baker litt.

Nå skal kremen få stå og kose seg, tykne og du for en kremete og silkemyk vaniljekrem. Men pass på hele tiden, at den ikke blir for varm eller setter seg i bunnen. Det tok akkurat 30 minutter før den var klar i min Kenwood maskin. Viktig at den for bli tykk og fin, den trenger også ca 15 minutter for at smaken av maizena skal forsvinne. Koker man får lite kan man kjenne smaken av maizena som et belegg på tunga, det ønsker vi ikke.

Vaniljekrem 025 luftetur 1

Og nå er kremen begynt å tykne, bare smak så deilig den er. Med masse vanilje frø blir dette et must til boller eller kaker. Mitt beste tips er å ha den over i en bolle eller bruke disse krukkene med en en gang, ja mens den enda er varm. Og så legger du kling film helt ned til kremen, den tåler varmen. Da slipper du at det blir snerp på vaniljekremen. Helt #genialt.

La den stå ute til den er blitt avkjølt, skru så på lokket om du har krukke og sett den på kjølen. Der holder den seg i flere dager, men jeg anbefaler at du bruker den innen 5 dager. Men bare smak på den, perfekt til bær og for å lage #konditorkrem

Konditorkrem lages av å blande hjemmelaget vaniljekrem, da må den være helt avkjølt og ny pisket krem. Så utrolig godt i terter, pavlova, andre kaker eller til norske jordbær.

Vaniljekrem 011 dag

Da skal jeg en tur på fløyen, er så godt å gå der. Man tenker så lettere, livet blir så mye lettere og synes jeg. Var ute å gikk i sted men så kom regnet, så jeg prøver igjen. Og det gjelder baking og, er ikke alltid det blir like bra, men da forsøker vi bare igjen. Sånn er livet, man må aldri gi opp. Uansett.

Hører gjerne fra dere, legg igjen en kommentar her eller på instagram eller facebook.

Ha en herlig dag, klem fra Terje i vakre Bergen.




Surdeigsbaguetter

Hei alle sammen. Nå er jeg spent på hvordan det gikk med din surdeigs starter? Fikk du laget surdeigen? I dag lager jeg disse deilige og sprø baguettene med den lyse surdeigen. Lang hviletid og høy temperatur i ovnen gjorde at disse ble ekstra sprø og fine. Nå blir det masse nye oppskrifter og blogging denne uken før jeg drar ut på jobb igjen. Det bare regner i Bergen, så perfekt bakevær. Ikke sant?

Baguetter ala surdeig 047 surdeigsbaguetter

Jeg var på Clas Ohlson og fant dette supre baguette brettet, fungerer helt ypperlig. Og du trenger ikke å smøre, og det har masse hull så du får sprøere og luftigere bakverk. De blir heller ikke bløte om de ligger i formene. Legg med en link til butikken, du finner dem her.

Surdeigsbaguetter/loff

  • 400 gram surdeig (bruk den av hvetemel)
  • 1000 gram hvetemel
  • 200 gram siktet rugmel
  • 100 gram olje
  • 550  gram vann
  • 20 gr salt

Husk at det du tar av surdeigen må erstattes slik at du har ny surdeig til neste gang. Rør god og sett glasset tilbake på kjølen.

Ny surdeig til neste gangs baking:

  • 200 gram temperert vann
  • 300 gram hvetemel

Baguettene setter jeg inn på 250 grader, setter ned til 220 og steiker gyllen i ca 20 minutter. La de få god farge, så de blir crispy.

Brødet setter jeg inn på 250 grader, setter ned til 22o grader og steiker i 35 minutter til gyllen og fin farge. Ta deg gjerne ut av formen og steik 5 minutter ekstra, da får det en deilig skorpe og finere farge. #baketips

Når man baker surdeigsbrød må man tilpasse deigen litt, det kan være med litt mer væske eller mel. Den skal være noe løs, men slik at du lett kan rulle den uten at den klisser. Surdeigen blir bedre og bedre, og den hever lettere og bedre etterhvert. Etter deigen er eltet i ca 15 minutter må den ligge å hvile på et lunt sted, i minst 1 time. Dekk den til og sett den på varmekablene eller i solsteiken og la den kose seg. Nå for den utvikle aroma og gjæren formere seg og den begynner å heve. Den setter seg også og blir lettere å jobbe med.

Her kan du se en lett og luftig deig. Du får en deigvekt på 2250 gram. Dette tilsvarer feks 5 baguetter a 450 gram, eller du kan gjøre som meg et par baguetter og et stort grytebrød. Men jeg bruker ikke gryte, for det har jeg ikke enda, bruker bare en bakebolle i aluminium.

#genialt #enkelt #rimelig

Baguetter ala surdeig 002

Jeg bruker alltid en digitalvekt når jeg måler opp, da blir baguettene like store og steiketiden blir lik. Da blir de jevne

Baguetter ala surdeig 013

Har du en slike bakebolle i aluminium hjemme?

De helt supre å bruke. Var flinke kokken Hege fra Haugesund på jobben vår som viste meg når hun bakte med disse. Jeg bare synes det ble så fine brød og de er helt geniale og steike i. Husk å smøre dem godt med olje, jeg har brukt solsikkeolje både i brødet og til å smøre formen med.

Form brøddeigen til en kule og snitt et par dype snitt. Da hever deg seg mer og finere. Smøre formen godt før du tar deigen i. Nå må det heve i ca 1,5 timer. Dette er surdeigsbrød og det tar ekstra lang tid, men så blir de ekstra gode også. Du kan også heve i kjøleskapet over natten, så kan du steike neste morgen. Det bør uansett stå ute i romtemperatur en stund før steiking.

Baguetter ala surdeig 033

Viktig med en skikkelig skarp kniv når du snitter baguetter og brød. Har viser jeg 2 måter å gjøre dette på og du skal se hvor stor forskjell det blir når de er ferdig steikt. Det til høyre er snittet med en gang, altså før heving. Mens det til venstre snitter jeg rett før det går inn i ovnen. Viktig å dekke dem til godt, gjerne med plast så de får heve seg godt. Dette tar ca 1 time. 5 minutter før steiking tar du av plasten og lar de lufttørke litt, dette gjør vi så det er mye enklere å snitte det.

Baguetter ala surdeig 026

Her er baguettene akkurat kommet ut av ovnen, og se den store forskjellen da. Hva liker du best? Den til høyre som ble snittet før heving, den ble litt glattere, mens den til venstre er snittet rett før steiking, sprekker opp og du får knall sprø skorpe. Jeg liker denne best. Skorpen blir så skarp at du må være forsiktig når du spiser den #loveit

Viktig å steike de godt så de får den fine gyllen farge, for det skal de ha

Baguetter ala surdeig 043

Baguetter ala surdeig 052 torget

Baguetter ala surdeig 054

Og slik ble brødet i bakebollen av aluminium, flott ikke sant? Og helt uten gjær, kun på hjemmelaget surdeig. #kjempegøy

Rekebaguetter 008

Rekebaguetter 010

Rekebaguetter 048

Når man disker opp med nysteikte baguetter må man ha reker til og jeg ned på torget i vakre Bergen #rekefest. Ser det godt ut?

Rekebaguetter 109

Rekebaguetter 115 rekefest

Nei nå bare koser jeg meg masse, og nyter late sommerdager hjemme. Har 11 dager til før jeg drar ut på jobb #sommerferie2015

Rekebaguetter 086

Men da vil jeg gjerne se dine surdeigsbaguetter, og du kan jo lage noen små og store. Smøre på med ost og skinke, eller akkurat det du ønsker. I denne loffen er det litt siktet rug som gjør den ekstra saftig og litt grovere. Det blir mer mat i brødet. Så da er det bare å sette surdeig om du ikke har gjort det enda, og prøve deg på disse deilige surdeigsbaguettene.

Bare husk å fornye din surdeigsstarter, se oppskrift over. Nå bør den stå noen dager før du kan bake med den på nytt og bruke den som hevemiddel. Bruk et norgesglass og la den stå kjølig. Blir den stående i over 2 uker, må du røre litt i den slik at den for oksygen. Ellers kan surdeigen være ødelagt og du må begynne på nytt.

#sommerfølelse #rekefest #nettbakeren

Følger dere Hele Norges Kaker på Facebook? En så flott side startet av mine venner Bente og Anita, her kan du stille spørsmål og dele dine bilder, ikke bare på kaker men på alt du baker. Finn siden og lik og del. Snart 10.000 som liker. Kjempegøy.

Ha en deilig uke, masse klemmer fra Terje i vakre Bergen by.

 

 




Terjes landbrød med surdeig

Har gledet meg så til å lansere denne oppskriften på min landbrød. Å jobbe med surdeig er utrolig spennende men det krever også litt mer. Gjerne litt små justeringer fra gang til gang, og det samme gjelder med hevetiden. Et surdeig skal ha masse smak, og gjerne bli luftig med litt bobler inni. Jeg bare elsker når brødene sprekker slik som på bildet har #kvalitetstegn. Du finner oppskrift på surdeigsstarter her på bloggen min. Den må du altså først lage før du kan gå igang med denne deilige oppskriften mitt beste landbrød. Perfekt til brie, deilig salt pålegg eller hva med litt hjemmerørt jordbærsyltetøy.

Landbrød 218 Terjes landbrød

Håper dere alle bare nyter sommerferien #ferie #avslapping #sommerfeeling for det gjør jeg og. Er så fint her i Bergen, har du vært i byen min før?

Til baking av landbrød bruker du den mellom grove surdeigen, den av sammalt hvete, du trenger 400 gram så det er greit å investere i en digitalvakt, jeg bruker min hele tiden. Og alle mine oppskrifter kommer i gram, jeg synes det er en så enkel og grei måleenhet.

Terjes landbrød (2 stk store brød)

  • 400 gram surdeig (den mellomgrove av sammalt hvete)
  • 500 gram sammalt hvete grovmalt
  • 200 gram sammalt hvete fin malt
  • 500 gram siktet hvetemel
  • 600 gram vann
  • 100 gram olje
  • 20 gram salt

Landbrød 002

Når du tar av surdeigen må du aldri bruke alt, for du må blande ny mel og vann sammen med litt av den gamle surdeigen slik at denne er klar til neste baking. Se oppskrift over.

Landbrød 101

Du blander alt sammen, meltypene og surdeigen, salt og olje og varmt vann til slutt. Jeg bruker godt varmt vann, ca 40 grader. Bruk eltekroken om du bruker maskin, men det går fint å elte for hånd også. Anbefaler å elte i ca 12 minutter. Viktig å jobbe masse med deigen, bygge gluten og jobbe masse varme inn i deigen.

Landbrød 108

En smidig og deilig deig, og sammalt hvete gir den en skikkelig flott farge.

Landbrød 111

 

Dekk deigen til og la den stå å heve på et lunt sted i minst 1,5 timer. Da blir den luftig og gjæren for utvikle seg. Så former du brød, jeg synes de blir best om du jobber litt forsiktig med den slik at ikke all luften blir slått ut. Jeg laget 2 store runde brød. Form dem godt og snitt på skrå slik du ser på bildet. Bruk en skarp kniv og finn ditt mønster. #kjempegøy og lett

Nå må de heve, dekk til med plast og la de stå på et lunt sted til de har hevet seg godt. Du må nesten bare prøve litt, kjenne på deigen. Hever du de for mye kan de bli litt flate, så pass på. Sett de inn på høy temperatur, ca 250 grader og bruk tipset jeg fikk av KakeBente med å hive inn 2 isbiter når du steiker. Da kommer det perfekt fuktighet til brødene.

Landbrød 120

 

Landbrød 145

Landbrød 121

Landbrød 188

 

 

 

 

Landbrød 197

 

Landbrød 276

 

Landbrød 230

 

Landbrød 218 Nettbakerens




Grovt surdeigsbrød med gresskarkjerner

Dette var jo kjempeartig. I dag har jeg bakt mitt første surdeigsbrød på lenge. Vi bakte masse av slike brød da jeg jobbet på Godt brød og det føles så herlig å være i gang med det hjemme. Tok litt tid og tålmodighet men nå fikk jeg bare lyst å bake masse surdeigsbrød, og dette er skikkelig grovt, og med masse gresskarskjærner. Jeg har også hatt et spiselig bilde på.

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 274 Monroe Brød

Har du lest innlegget mitt om surdeigsstarter her på bloggen? Du trenger den grove surdeigen til dette brødet, den som var laget av sammalt rugmel. Om du ikke har laget, og får lyst å bake dette brødet, start i dag og om ca 1 uke er du klar. Skal vise deg jeg.

I dette innlegget skal jeg vise deg hvordan det er å bake uten gjær, og du for et brød som er så syrlig på smak. Belive me

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 015

Nettbakerens grove surdeigsbrød (bruk surdeigen av sammalt rugmel)

  • 500 gram surdeig
  • 550 gram vann (varmt vann, minst 40 grader)
  • 600 gram sammalt grovmalt rugmel (nå trenger det ikke å være økologisk)
  • 550 gram siktet hvetemel
  • 200 gram gresskarkjerner
  • 100 gram margarin (temperert)
  • 15 gram salt

Dette brødet er et skikkelig grovt brød, men masse gresskarkjerner i. Det er så godt, for en så syrlig smak og den herlige knasingen. Av deigen får du en deigvekt på ca 2500 gram. Jeg delte dette på to og fikk brød a 1250 gram. Da får du store brød med masse mat i.

Oh, my little pumpkin seeds

Ta av 500 gram surdeig, den bør stå ute en time så den for boble litt. Ha oppi eltebollen din. Nå er har du tatt ca halve surdeigen, da er det viktig vi erstatter og fornyer surdeigen vår med engang. Tilsette 200 gram sammalt grovmalt rugmel og 200 gram varm væske, rør godt. Sette denne på kjølen og du har surdeig til neste gang du baker. Den bør stå en uke før du bruker den igjen. Slik blir den bare bedre og bedre.

Utrolig gøy og spennende å sette sammen sine egen oppskrifter, bare bake og prøve seg fram. Og så dele med dere

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 037

Bruk varm væske når du elter dette brødet, minst 40 grader. Det er veldig viktig å holde deigen god og varm hele tiden. Jeg eltet denne deigen i min Kenwood maskin i 12 minutter, da ble den godt eltet og kjennes smidig og fin ut. Viktig at den ikke blir hard/tørr, da må du tilsette litt mer væske. Den hever bedre jo «løsere» den blir. Og mel varierer veldig.

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 064 bloggen nær

Nå må deigen få ligge å hvile og kose seg, i minst 1 time. La bare gjæren få utvikle seg, den skal bli luftig og fin. Bør ligge på et sted hvor det er litt varmt. Gjerne i en bolle på badegulvet, eller på et bord som står over en ovn. Viktig at deigen ikke blir kald.

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 075

Veldig viktig du pakker deigen godt inn med plast, eller ligg et fuktig glede over. Den må holdes varm og fuktig.

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 084

Press luften ut av deigen, bare jobbe lett med den. Del deigen så opp i 2 like store emner, jeg bruker en digitalvekt. Veier hele deigen og deler på 2. Blir ca a 1200 gram.

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 099

Rundvirke/elte emnene til to runde kuler. Da jobber du spent inn i deigen. Legg litt plast over og la ligge i 10 minutter.

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 122 emner

Nå kan du snu dem på vrangen, skjøten opp. Nå er vi klare til å rulle surdeigsbrødet. Disse er skikkelig grove og deilige. Snu deigen på hodet, slik at verken kommer opp slik som du ser på bildet.

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 128

Nå kan du press deigen helt flat, bruk håndflaten og gjerne en liten kjevle.

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 130

Så skal vi brette brødet stramt sammen. Dette gjør at vi få fine og høye brød. Brett/rull fra ene siden og mot midten.

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 133

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 136 leiv

Og så ruller vi hele brødet sammen, du ser hvor lett det er å forme deigen til en jevnt brød.

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 140

Se her da, ble det bra? Og så tar du neste brød.

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 143

Jeg ligger de i en slik liten langpanne, da får de fin størrelse og kan heve seg masse.

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 150

Jeg hadde også flere av de spiselige bildene jeg fikk av bente fra www.kakebilder.net du kan også bestille dine spiselige bilder der. Du finner Bente også på Hele Norges Kaker på facebook. Bare gå inn å like og bli inspirert. Fine Marilyn Monroe. Nå må brødene stå godt pakket inn i flere timer, kommer litt ann på hvor de sto. Jeg satt på ovnen min, hadde plast over formen og så sto de å hevet der i ca 3 timer. De må stå varmt, feks på gulv med varme kabler. Og ja de skal heve i flere timer. Her er det bare surdeigen som skal brukes som hevemiddel. Når de er dobbelt så store er de klare for ovnen.

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 161 bloggen

Jeg setter dem inn på 250 grader, alltid viktig å sette brød inn på høy temperatur. Da får de et skikkelig løft, og du lager den flotte skorpen. Vi gjorde dette med all gjærbakst på bakeskolen. Sett så ned til 180 grader og steikt dem videre i ca 35 minutter. De skal ha fin og gyllen farge, og når du dunker på den hører du en hul lyd. Da er de ferdige. Se så fine de ble, og så grove da. Nam nam

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 198

De vil ikke heve så mye i ovnen, da disse er så grove og heves kun på surdeigen, men de ble så gode og masse mat i.

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 202

#lykkebakst kaller jeg dette.

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 205

Se alle de deilige frøene, mengder av gresskarkjerner. Det setter så god smak i brødet.

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 211

Og hva med å lage noen surdeigsblingser? Ha på ost slik som jeg gjør her, eller ditt favoritt pålegg. Og så inn i ovnen….

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 223

Akkurat kommet ut av ovnen og slike kan komme ut av din ovn. Ble du litt sulten av å se på disse herligheten?

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 246

Grovt surdeigsbrød med gresskarkjærner 274 Monroe Brød

Kan jeg friste med surdeigsblings ala Nettbakeren? Dette ble så godt. Og brødene er veldig sunne og kjempegrove. Lær deg å kjenne brøddeiger, er de litt faste, ha litt mer væske i eller litt løse, ha mer mel og elt. Denne oppskriften har jeg satt sammen for at du skal få det beste resultatet. Å bake med surdeig tar tid, men så får du brød med så masse smak, et syrlig brød som holder seg lenge.

Masse klemmer fra Terje i vakre Bergen. Vi snakkes i morgen.