1

Macron de grande

Hei mine fantastiske lesere. I dag har vært en så fantastisk dag. Håper dere har det bra.

Nettbakerens macron 1

Jeg får ofte spørsmål om hvilken kake jeg kan anbefal å bake til en bursdag og andre kakedager – en av mine klassiker er den store makronen, den faller alltid i smak. Og makroner er veldig populære – selv om denne bare ligner på en makron.  Og fyllet er helt fantastisk – konditorkrem og masse jordbær. Du finner alle oppskrifter her på bloggen – link lenger nede også.

Men kom gjerne med andre ideer – eller fortell meg hvordan du laget denne hærlige kaken som du garantert kan ta med på de fleste festligheter……sprø, seig, bær…..krem og nytelse – glutenfri og uten mandler.

Bare følg denne oppskriften og jeg lover dere kakelykke

Nettbakerens macron de grande

  • 8 stk eggehvite
  • 1 ts eddik
  • 5 dl sukker
  • 2 ts bakepulver

Jeg smører bollen med eddik da blir den helt ren og eggehviten pisker seg mye bedre opp. Husk at det skal kun være eggehvite i denne, så det må ikke komme noe plomme i. Ha rene hender når du skiller eggene da er du unngår du at det kommer fett i eggehviten.

Og husk at bollen også skal være helt ren og tørr – før du smører den inn med eddik. Da får du en fantastisk marrengs

Pisk eggehvitene stive i noen minutter – massen skal være glatt og fin – nesten litt blank. Piskes den for lenge blir den porøs….ellers skiller seg litt, sa pass på 🙂

Bland bakepulveret med sukkeret – og ha litt og litt av denne blandingen i eggehvitene mens de pisker. En god huskeregel er som jeg har nevnt før, når man tilsetter sukker/melis i eggehvite/plomme alltid litt og litt da unngår man at massen faller sammen, og den pisker seg mye bedre opp.

Nå skal dette piskes godt – full fart – til en luftig og glatt masse. Et lite baketriks er å snu bollen på hodet, og holder massen formen er den ferdig – perfekt. Så lett var dette. Du trenger ikke piske mere nå.

Av denne skal jeg lage en slik stor macron, men her uten mandler.

Jeg fant ut at det best er å bruke springformer, da den flyter litt ut på bakepapiret. Du kan jo også prøve begge måtene og se hva du liker best. Ha fyllet i sprøyteposer, du kan kjøpe flergangsbruk eller engangs, jeg foretrekker disse engangsposene, de er helt geniale. Mange spør om utstyr så derfor bare anbefaler jeg. Jeg er ofte hos Cacas og de selger poser her i nettbutikken Cacas 

Da fyller du bare massen oppi og sprøyter. Jeg fant ut at det beste var å sprøyte rundt og rundt, ca 22 cm – den flyter litt ut. Samme gjør du om du velger å bruke springform. Eller du kan bruke bare underlaget på springformene, altså bunnen, for den har en liten forhøyning – ha på bakepapir og sprøyt nesten ut til kanten – rundt og rundt – som en stor macron.

Gøy å forsøke litt forskjellig, vil gjerne se hvordan du lagde denne, tagg meg gjerne på Instagram @nettbakeren

Nettbakerens macron 2

Ovnen skal stå på 225 grader når du setter de inn – men så skrur du ned til 100 grader og lar de stå i ca 1 1/2 time. Men følg litt med. De må ikke bli tørre, men dette kommer helt ann på hvor tykk du lager bunnen. De skal være seige, nesten våte inni og supersprø og crispy utenpå – og det blir de av denne oppskriften.

Jeg fyller dem med #konditorkrem som er laget av nypisket kremfløte og vaniljekrem, like deler blir en perfekt krem, oppskriften finner du her:

Pynt med jordbær langs siden – eller gjerne bringebær og jeg topper alltid med litt Callebaut, verdens beste sjokolade. Den finner du her hos Cacas nettbutikk

Nettbakerens macron 3

Og du må gjerne ha på syltetøy eller annet som er godt:) Og pynt med masse bær og sjokolade Mmmmmm

Ønsker dere alle en fantastisk bakedag og legg gjerne igjen en kommentar. Denne kaken er en deilig festkake 🙂

Nettbakerens macron 4




Fibra brød

Har du noen gang bakt brød med perler?

Det har jeg gjort i dag, og så gøy det var. Sukkerperlene kan du få i alle farger og de passer perfekt på et bakverk – og de smelter ikke i ovnen. I dag har jeg bakt med Møllerens sitt Fibra ekstra finmalt og fiberrikt mel. Et mel som har så utrolig god bakeevne og de gir grovt og synt brød. Dere må bare prøve denne oppskriften, og overraske til kvelds med nybakt.

Møllerens perlebrød 2

 Jeg elsker å bake med megder av frø og korn – det gjør så godt. Og så elsker jeg å småspise litt jeg da

Det er så gøy med disse mel i boks, og som mange av dere vet var jeg så heldig å få komme opp til mølleren og møte noen fantastiske mennesker der. Bare så kjekt var det. Elsker jo å bake med disse nye boksene. Har dere prøvd de?

Møllerens perlebrød blogg 3

Nettbakerens grove perlebrød

  • 1000 gram Møllerens fibra mel
  • 50 gram gjær
  • 100 gram gresskarkjerner
  • 100 gram solsikkefrø
  • 50 gram margarin (jeg bruker som regel margarin i brød)
  • 10 gram salt
  • 650 gram vann

Bland alle råvarene sammen, jeg elter deigen i min Kenwood maskin – men det går helt fint å gjøre dette for hånd også. Husk å alltid ha godt lunket vann, minst 37 grader og jeg elsker fersk gjær. Den holder seg godt i kjøleskapet og kan brukes selv om datoen er passert noen dager. Går helt fint.

Deigen skal bli smidig og fin, og den må ikke bli for hard eller tørr. Frø og grovt mel suger til seg masse vann, så juster under eltingen – evt hold av litt mel.

Når den er ferdig eltet må den hvile, dette gjelder serlig grove deiger – minst 30 minutter, men gjerne lengre. Pakk den godt inn med klinkfilm eller legg et fuktig klede over og la den stå å kose seg. Nå for gjæren utvikle seg, da får deigen bedre smak, holdbarhet og du får et mye bedre brød. Under her skal jeg vise dere hvor lett man ruller brød og kan dekorere med perler….

Av denne deigen kan du bake 3 brød på ca 640 gram eller gjøre som meg, lage litt forskjellige brød. Jeg har funnet noen så flotte, rosa brødformer på www.cacas.no og jeg bare elsker å lage brød i dem. Så jeg starter med å lage 2 eller 3 tynne pølser som jeg fletter, og så bare ruller jeg dem sammen og setter rett opp i formen.

Og se så fint det blir med perler. Åååå dette var så kjekt – du må bare prøve.

Covin og perler 168 2

 

Er så kjekt med disse søte formene og du finner flere typer på www.cacas.no 🙂 Disse hever jeg i ca 30 minutter og steiker i 15 minutter på 250 grader og setter ned til 200 grader. Må ha fin og gyllen farge, men ikke steikes for lenge.

Men så må vi lage noen vanlige brød og, rundsteike som det heter og her skal jeg vise deg noen enkle og helt geniale tips. Husk å dekke til deigen mens du jobber med den. Blir den tørr på utsiden er den vanskelig å rulle.

Begynn med å virke/kna en kule – som om du knar deigen, den skal bli fast og fin og helt glatt.

Covin og perler 114 2

Nå er det viktig den for hvile i minst 5 minutter, ellers blir den strev og vanskelig å jobbe med. Legg den så med skjøten opp, slik du ser på bildet. Altså opp ned 🙂

Covin og perler 116 1

 

Og så kommer litt av hemmeligheten som alltid gjør at du for perfekte brød og baguetter, de hever seg oppevar og ikke flyter utover. Baguetter sprikker fint når du snitter dem og for den super sprøe skorpen. Nå presser du deigen ned, lager en flat leiv. Nesten som en pizza, bare litt tykkere. Og så begynner du å brette eller rulle den fra ene siden….

Covin og perler 1201

 

Og så gjør vi det samme fra andre siden, bretter/ruller mot midten. De store brød maskinene i bakeriene presser den ofte flat, og så bare rulles den stramt sammen før den settes på en plate. Men denne metoden er best ved baguetter. Det var slik vi lærte det på bakeskolen, og denne metoden bruker jeg i dag også.

Covin og perler 1251

 

Da er det nesten ferdig, bare brett/rull de to kantene mot hverandre, slik at de limer seg sammen, og du har fått et brød som kan heves uten form, bare sett det rett på smurt plate. Bare husk at skjøten/kanten under brødet skal være ned. Så nå har du lært deg å lage brød som garantert blir fine og neste gang om du kjøper et brød i butikken, snu det og se etter akkurat den skjøten. Du vil gjerne se en svak linje mitt på brødet.

Covin og perler 1272

 

And there you have it – just like in the bakery – only homemade by you beautiful

Dekk de til og heve i ca 30 minutter på et lunt sted, jeg anbefaler å legge klingfilm over og la det kose seg til dobbel størrelse. Det bør steikes i ca 35 minutter. Sett det inn på 25o grader og sett ned temperaturen til 200 og steik ferdig.

Avkjøle brødet på rist. Gleder meg til å høre fra deg når du har prøvd dette. Så godt ble det, med fibra fullkornshvetemel fra Møllerens




Langebrød

Hei min sjønne lesere og tusen takk for alle de flotte meldingene på facebook og Instagram. Så kjekt dere like min hjemmebakst. Så kos. I dag bakte jeg disse deilige Langebrødene.De er helt fantastiske, bakt med masse kjærlighet og rugmel – supersaftig og så lett å få til. De har sprø skorpe og virkelig yummi krumme (innmat) Jeg bare elsker å bake brød. Disse må dere prøve.

Bare et par baketips først. Jeg har jo fagbrev som både baker og konditor, og det er veldig lite som skal til for å lykkes med bakverket. Jeg elsker å bruke fersk gjær, den blåe pakken, eller bruk den tørre. Jeg har bakt disse med tørrgjær.

Dersom ikke noe annet sies i oppskriften, godt lunket vann, ja minst 37 grader. Og du trenger ikke noe maskin for å lage brød deigen, men deigen må knas godt. Den skal være smidig og glatt.

Og masse heving, både før og etter utrulling. Deigen må stå på et lunt sted, godt tildekket, og når brødene er rullet ut, legg plast over og la de bare kose seg – lang hevetid gir gode og saftige. Men følg meg så skal vi samme få dette kjempebra til 🙂

Nettbakerens Langebrød blogg 1

Av denne oppskriften får du 4 store flotte brød a ca 750 gram. Da får du store og deilige brød

Nettbakerens Langebrød
  • 1000 gram vann (temperert vann minst 37 grader)
  • 100 gram  gjær
  • 30 gram salt
  • 100 gram mørk sirup
  • 50 gram margarin
  • 800 gram finsiktet rugmel (Møllerens)
  • 1000 siktet hvetemel (Møllerens)

Bland alt det tørre i en bolle, jeg har nå fått min egen Kenwood, brukte mamma sin før, så elter deigen min i denne. Ha det varme vannet i og elt i vei. Jeg anbefaler lav hastighet i ca 10 minutter, du skal bygge opp et glutennett. La deigen gå å kose seg til den blir helt glatt og fin. Noen ganger kan må tilsette væske/mel, slik er det når man baker så ha alltid litt ekstra mel stående.

Nettbakerens Langebrød blogg 3

Deigen er ferdig eltet, og helt glatt, nesten litt kittaktig – det skal langebrød være. Nå må den få hvile seg i 30 minutter på et lunt sted, tildekket med plast.

Nettbakerens Langebrød blogg 4

Når hevingen er ferdig, press den ned. Nå skal vi rulle brød slik de gjør i bakeriene. Lag 4 like store deigemner – kna dem helt runde, jobb noen minutter med dem. De skal se ut som store rundstykker. La dem hvile 5 minutter, så snur du dem på hodet slik at verken kommer opp. Press dem helt flate, litt tykke enn en pizza deig og så ruller du dem stramt sammen. Nå for du et brød som hever oppevar og ikke utover. Disse brødene skal ikke steikes i form, men settes inntil hverandre på smurt plate. Helt genialt.

Da for du det bestemor alltid ville ha da hun kom til meg i kakedisken på Baker Brun hvor jeg var butikk steiker i mange år.

«Et side langebrød, og det må være sprø skorpe sa hun alltid»

Ha litt olje mellom brødene, eller litt smeltet margarin.Nå må de heve på et lunt sted til dobbel størrelse. Dekk dem til med litt klingfilm eller du kan bruke et fuktig hånkle.

Men nå er vi klar for steiking, og her gjelder det å bruke sterk varme. Jeg bruker aldri varmluft når jeg baker hjemme (på jobb har jeg ikke noe valg) da jeg synes dette tørker ut bakverket. Over og under varme gir en super skorpe og saftige brød.

Sett brødene inn på 250 grader eller så høyt din ovn, skru så ned til 200 grader og la brødene stå i ca 45 minutter. Du må gjerne dunke på dem etter 40 minutter, men skorpen skal ha litt farge slik at den er knasende sprø.

Når du tar dem ut vil du høre en knasende lyd, i det du river brødene forsiktig fra hverandre og et fantastisk langebrød kan nytes, noen med skorpe på siden og noen ikke. Bedre blir det ikke.

Kos dere med baking og brødene og nyt dem gjerne med sirup og brunost 🙂

Nettbakerens Langebrød blogg 2